Cresty neck -hieno ylälinja vai rasvaa?

Cresty neck tarkoittaa hevosen harjamartoon kertyvää ihonalaista rasvaa. Tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta kun hevonen lihoo, mutta isoja rasvakertymiä voidaan nähdä myös normaalipainoisilla tai jopa laihoilla hevosilla. Suuri cresty neck, eli niskan rasvakertymän kielii aina aineenvaihduntaongelmista.

Lihasta ja rasvaa ei saa sekoittaa keskenään

On tärkeää erottaa mikä on lihasta ja mikä rasvaa. Hevosen ylälinjan lihakset loppuvat niskanyöriin (nuchal ligament), rasvakerros taas kehittyy niskanyörin yläpuolelle ihon alle.

Rasvaniska cresty neck
Hevosen niskanyörin (nuchal ligament) yläpuolella ei ole enää lihasta, vaan sinne kertyy rasvaa. Mitä pullottavampi niska on hevosen ollessa rento, sen suurempi kertymä rasvaa. (Kuvapankki)
Hevosen kaulan lihakset
Hevosen kaulan lihakset. ©MWHevospalvelut

Pahimmillaan nämä rasvakertymät ovat niin suuria että ne kallistuvat pysyvästi jommalle kummalle puolelle hevosen kaulaa.

Kaulan lihakset
Ylälinja = kaulan ja selän lihakset. Kun ylälinja pyöristyy hevonen kohottaa niskaansa ja lihakset tekevät pyöreyden kaulan sivuille. Tällä hevosella on jonkin verran rasvaa harjamarrossa. (Kuvapankki)
ei rasvaniskaa
Toisesta ääripäästä hevonen jolla ei ole rasvaa kaulassa (mutta ei kyllä lihastakaan). (Kuvapankki)
Laukkahevonen
Laukkahevosilla (täysverisillä) on tutkitusti pieni rasvakerros kehossa, eikä niillä näe niskan rasvakertymiä. Kun niskassa ei ole rasvaa, kaulan yläosa näyttää suoralle viivalle korvien takaa säkään (ellei hevonen kohota niskaansa). (kuvapankki)

Miten erottaa rasvan ja lihaksen?

Ota hevostasi kiinni harjamarrosta tai harjasta ja heiluta sitä puolelta toiselle. Rasva on kuin hyytelöä joka hyllyy, lihas ei hylly vaan pysyy paikoillaan. Jos hevosella ei ole rasvaa lainkaan, tunnet niskanyörin (jänne) ja sen alla lihakset.

Isollakin hevosella pitäisi saada melko pienet sormet molemmin puolin harjamartoa. Jos sormet eivät yllä harjamarron yli, on CNS (cresty neck score) todennäköisesti todella suuri.

Mitä suurempi CNS, sen enemmän hevonen tarvitsee laihdutusta. Jos hevonen on muuten laiha, mutta sillä on iso rasvakertymä niskassa, olisi hyvä poissulkea hevoselta insuliiniresistenssi sekä PPID.

”Hieno ylälinja” vai kaviokuumeriski?

Tutkimusten mukaan kaviokuumeriski.

Cresty neck on tutkimusten mukaan voimakkaasti liitoksissa hevosen cushingiin (eli PPID), metaboliseen oireyhtymään sekä insuliiniresistenssiin. Insuliiniresistenssi lisää merkittävästi riskiä sairastua kaviokuumeeseen.

Metabolisella oireyhtymällä ja insuliiniresistenssillä on todettu kohtalainen periytyvyys, ja sitä esiintyy eniten roduilla joilla on korkea sukulaisuusaste.

Lihava hevonen
Kun rasvaa on paljon tulee hevosesta ”säätön tynnyri”. Harjamartoon tulee ryppyjä ja harjamartoa voi heiluttaa puolelta toiselle. Etenkin raskaammilla roduilla tämä rasvan tuoma ”massavuus” sekoitetaan helposti lihakseen. (Kuvapankki)

Kausivaihtelut

Niskan rasvakertymillä on todettu jonkinlaista kausittaista vaihtelua. Rasvakertymä on suurin lopputalvesta ja pienin loppukesästä. Terveellä ja normaalipainoisella hevosella rasvakertymä ei saa olla suuri (0-2**) ja sen tulisi hävitä luontaisesti kevään ja kesän aikana kokonaan.

Cresty neck on yleinen ja yhä yleistyvä ongelma länsimaissa

Nykypäivänä hevosten lihavuus on suuri ongelma. Arvioiden mukaan jopa 60% länsimaisista hevosista on ylipainoisia ja lähemmäs 20% hevosista on sairaalloisen lihavia.

Eri rotuisilla hevosilla on tutkitusti erilainen rasvakoostumus kehossa. Alkuperäisroduilla, poneilla ja raskailla kylmäverisillä on synnynnäisesti suurempi ja hieman erilainen rasvakerros kehossa kuin esimerkiksi täysverisillä.

Alustavien tutkimusten mukaan olisi hyvä huomioida nämä rotukohtaiset erot rasvakerroksessa sekä lihassolutyypeissä hevosten valmennuksessa ja ruokinnassa. Valitettavasti näitä tutkimuksia on vielä melko vähän, joten joudumme odottelemaan tarkempia ja laajempia tutkimuksia.

Liikalihavuus alkaa kuitenkin olla ongelma kaikille länsimaisille hevosille rotuun katsomatta.

Alkuperäisrotujen ongelma

Espanjassa on viime vuosina tutkittu heidän alkuperäisrotujen lihavuutta. Eräässä tutkimuksessa oli mukana 1511 PRE hevosta (Pura Raza Español) joista yli 71% oli lihavia, tai sairaalloisen lihavia. Siinä todettiin että hevosen lihavuus on yleinen ongelma ja että lihavuuskuntoluokalla oli alhainen tai kohtalainen periytyvyys.

Toisessa espanjalaisessa tutkimuksessa selvitettiin  iberialaisten hevosten (PRE, lusitano, espanjan arabien jne.) ”rasvaniskaa” (Cresty neck). Tutkimukseen osallistui 116 hevosta, joista 51:llä oli cresty neck score korkeampi kuin 3**, ja ne olivat ylipainoisia, lihavia tai sairaalloisen lihavia.

Tutkimuksessa todettiin että tammoilla on 3,6%, ja oreilla 6,6% todennäköisemmin rasvaniska kuin ruunilla.

Tutkimuksen tuloksissa ”yllätti”, että hevosilla jotka työskentelevät korkeasti kuormittavaa työtä on 33% todennäköisemmin rasvaniska kuin hevosilla joiden työ on keskikuormittavaa.

Todennäköisyys rasvaniskaan oli 39% suurempi hevosilla jotka työskentelevät korkealla kuormituksella verrattuna hevosiin jotka työskentelevät matalalla kuormituksella.

For the comparison between horses in the high exercise group vs the medium exercise group, we obtained an OR = 32,866, so the odds of high CNS is 33 times higher in high vs medium exercise horses. Comparing high exercise vs low exercise we got an OR = 39,329, so the odds of large CNS is 39 times higher in high respect low exercise groups.

What’s New in Cresty Neck Horses? Diagnosis in Mature and Aged Equids

Jos mietimme millaiseen työhön nämä rodut on alunperin jalostettu, tulos ei yllätä lainkaan.

Alkuperäisrodut, raskaat kylmäveriset ja valtaosa poniroduista on jalostettu tekemään pitkäkestoista matalasti kuormittavaa työtä (kestävyysurheilua), jossa kehon pääpolttoaineena on rasva.

Tarkista omalta hevoseltasi:

**0-1 on normaali kaula. Jos hevosellasi on 2 niin se lasketaan vielä normaaliksi, mutta hevosen lihavuuskuntoon tulisi kiinnittää huomiota ja seurata ettei rasvakertymä kasva, vaan se pienenee luontaisen syklin mukaan.

**3-5 ovat merkkejä liiasta rasvakertymästä hevosen kaulassa ja hevonen olisi hyvä tutkia aineenvaihduntasairauksien poissulkemiseksi. Lisäksi hevosta tulisi laihduttaa (muista turvallinen laihdutus!). 3-5 ovat usein merkkejä lihavuudesta tai sairaalloisesta lihavuudesta.

CNS cresty neck score
0 = ei tuntuvaa eikä näkyvää rasvakertymää niskanyörin yläpuolella. 1 = ei näkyvää rasvakertymää mutta tuntuu kevyesti painelemalla. 2 = näkyvä rasvakertymä, mutta tasainen niskasta säkään. Rasvakertymän saa helposti käteen ja sitä voi kääntää puolelta toiselle. 3 = rasvakertymä on paksuuntunut ja tekee pienen kohouman kaulan keskelle. Täyttää kämmenen jos ottaa kiinni molemmin puolin harjamartoa ja helppo heiluttaa puolelta toiselle. 4 = erittäin iso rasvakerros, ei mahdu enää kunnolla käteen eikä taivu enää helposti puolelta toiselle, rasvakertymässä voi olla ryppyjä tai ylälinjan mukaisia juonteita. 5 = rasvakertymä on niin suuri että se on kaatunut jommalle kummalle puolelle kaulaa.

Lue lisää:

Hevosten lihavuudesta

Hevosen PPID eli cushing.

Hevosen rungon ja lihaksiston mittaaminen

Hevosen lihaksisto osa 1 – lapakuopat

Jos hevosellasi on korkea CNS (cresty neck score) lue myös:

Käynti on aliarvioitu helmi

Verkkokurssi: hevosen painonhallinnan verkkokurssi.