Hevosen lihaksisto osa 1 – lapakuopat

Hevosen lihaksisto kertoo paljon hevosen tavasta liikkua, jopa sen luonteesta ja varusteista. Jos hevosella on aktiivisesta valmennuksesta huolimatta lapakuopat tai sen ylälinja ei kehity, tulisi syy lihasköyhyydelle selvittää.

Lapakuopat – ylälinjaongelmat

Lapakuopat voivat tulla lavan eteen ja / tai lavan taakse tai lavan päälle.
Lapakuopat ovat lihaskatoa, yleisimmin splenius ja trapezius lihaksissa.
Hevosen ylälinja
Lapakuopat tulevat hevosen sään molemmin puolin, yleensä sään taakse vahvemmin. Sen kanssa käsi kädessä kulkee ”pullottava” alalinja. Kaula näyttää keskeltä notkoiselta. Tämä on lihaskatoa etenkin splenius ja trapezius lihaksissa. Koska ylälinjassa on heikot lihakset, hevonen joutuu käyttämään kaulan alalinjan lihaksia enemmän.

Kaulan lihakset ”pelkistettynä”

Alakaulan lihakset
Alakaulan lihaksilla hevonen nostaa pään ylös ja kääntää päätä puolelta toiselle. Alakaulan lihakset osallistuvat myös etujalan ojennukseen.
1. Hevosen kaulan alaosan lihakset:
  • kääntävät päätä
  • nostavat päätä
  • ojentavat etujalkaa
2. Hevosen kaulan yläosan lihakset ns. ylälinja:
  • Kohottavat NISKAA
  • Kaartavat kaulaa sivulta toiselle / ylös
  • Stabiloi selkärankaa
  • Auttaa lapojen liikkumisessa

    hevosen ylälinjan lihakset
    Ylälinjan lihaksilla (kaulan yläosan lihaksilla) hevonen kohottaa kaulaa ja NISKAA ja kaartaa kaulaa puolelta toiselle. Nämä lihakset liikuttavat myös lapaluuta.

Kaulan keskiosassa on vartalon kannattajalihakset jotka ovat suorassa yhteydessä mm. selän ja rintarangan kohotukseen (välttämättömyys mm. kokoamisessa).

hevosen kaulan lihakset
Kaulan keskellä oleva lihasköyhyys kielii heikoista vartalon kannattajalihaksista, tämä on yleensä yhteydessä alikehittyneisiin ylälinjan lihaksiin ja lapakuoppiin.

Lavan sivuilla (=lapaluun keskellä) olevat ”lapakuopat” ovat taas liitoksissa yleisimmin sivulle menevien liikkeiden ja kiertoliikkeiden ongelmiin. Niihin pätee kaikki edellä mainittu.

Lapakuoppien syitä

  • Lapakuopat ovat aina SEURAUS!!!
  • Yleisimmin seurausta väärästä tavasta liikkua (joka itsessään on yleensä seuraus jostain toisesta ongelmasta ns. sekundääriongelma).
Lapakuopat hevosella
Lapakuopat kielivät tällaisesta tavasta liikkua. Hevonen nostaa alakaulan lihaksilla pään korkealle. Hevonen ei käytä ylälinjan lihaksia juuri lainkaan.

Syitä (on miljoonia, mutta tässä muutama yleisin):

  • Voimakas tuntuma -> kuolaimen väistely, vertikaalin takana tai pää ylhäällä.
  • Hammas- ja suuongelmat.
  • Pään ja kaulan liikkeiden passivointi (liian kireä sekki, erilaiset apuohjat jne.).
  • Ahdas satula / silat – tai ylipäätään epäsopiva satula/silat.
  • Sairaus / loukkaantuminen.
  • Ontumat.
  • Sisäelinsairaudet.
  • Aineenvaihduntasairaudet (metabolinen, kaviokuume jne.).
  • Krooninen kipu.
  • Stressi – hermostuneisuus – hätäisyys.
  • Puutteellinen koulutus.
  • Erilaiset rankaongelmat: kissing spine, spondyloosi, lannerankaongelmat, kaularankaongelmat jne.
  • Nivelongelmat, jalkavammat (jännevammat, kinnerpatit – lista on melko loputon).
  • Vääränlainen kengitys.

Lapakuoppahevonen ei kohota niskaa eikä kaarra kaulaa, vaan käyttää alakaulan lihaksia nostaakseen ja kääntääkseen päätään.

Alakaulan lihakset ovat poikkeuksetta kehittyneemmät kuin yläkaulan lihakset.

Mihin tämä vaikuttaa:

Hevonen jolla on alikehittynyt ylälinja ja ylikehittynyt alalinja EI kykene kulkemaan peräänannossa (koottuna).

Hevosella on huono ryhti ja yleensä myös heikentynyt tasapaino koska se ei kykene tuomaan päätä ja kaulaa lähemmäksi massakeskipistettään (lue lisää: Millainen on etupainoinen hevonen? Voiko hevonen siirtää painoaan taakse? ).

Etujalan ojennus jää vajaaksi, hevosen etupää ei ehdi takapään alta pois. Hevonen voi takoa takajaloilla etujalkoihin. Se saattaa myös tiputtaa toistuvasti etukenkiä.

Hevonen ei saa nostettua etujalkojaan korkealle, etuosan liikkeet jäävät ”maanmyötäiseksi”, matalaksi ja etujaloista saattaa jäädä hiekkaan viiva (ns. vetää teurasviivaa).

Kaula ja aineenvaihdunta

Ylipullottava ylälinja

  • Seurausta jostain aineenvaihdunnallisesta sairaudesta kuten metabolisesta oireyhtymästä tai cushingista.
  • Ei lihasta vaan rasvaa.
  • Tyypillinen kylmäverisillä ja alkuperäisroduilla, näkee paljon esim. lusitanoilla, andalusialaisilla, lipizzoilla, raskailla työhevosilla ja myös suomenhevosilla.
Metabolinen hevonen
Ylikehittynyt, pullottava ylälinja kielii aineenvaihduntasairaudesta (metabolisesta oireyhtymästä). Cushingin tautiin liittyy myös ylikehittynyt kaulan ylälinja (rasvaniska) mutta myös heikentyneet selkälihakset, eli cushingin kanssa lapakuopat ovat yleiset vaikka kaulan ylälinja pullottaisi. Tämä on erityisesti alkuperäisrotujen ongelma.

Lihaksiston tasapainon korjaaminen

ENNEN KORJAAMISTA:

  • Lihas kasvaa vain kun sitä jumppaa!! Se ei kasva passiivisella liikkeellä (lapakuopat ovat seurausta siitä ettei hevonen käytä ylälinjan lihaksia, sen tulee AKTIVOIDA käyttämään ko lihaksia).
  • Lihaksen kasvu on liitoksissa jumpan laatuun ja määrään – jos hevonen liikkuu aktiivisesti ja paljon ja sillä on edelleen lapakuopat (+sopivat varusteet) on syytä selvittää mitä kompensaatiota hevonen käyttää ettei sen lihaksisto ja liike kehitä oikeita lihaksia. Kyseessä on todennäköisesti jokin liikeratavirhe.
  • Ylälinjan lihaksistoa jumpataan alalinjan kautta (vatsa+core).
  • Lapakuopan lihakset ovat erittäin oleelliset hevosen tukirangalle. JOS HEVOSELLA ON HEIKOT LIHAKSET YLÄLINJASSA JA LAPAKUOPAT SE EI PYSTY KOKOAMAAN ITSEÄÄN KOSKA SILLÄ EI OLE SIIHEN TARVITTAVIA LIHAKSIA (vrt ihminen ei heikoilla hauiksilla nosta 200kg penkistä, ensin pitää kasvattaa hauikset pienillä painoilla, ja sen jälkeen vasta nostella isoja painoja penkistä).
  • Eli: ensin pitää kehittää lihakset, sitten vasta niitä pystyy käyttämään.

KORJAAMINEN

Korjaaminen tehdään luonnollisesti eliminoimalla syy joka aiheuttaa lapakuopat.

Ylälinjan lihasten kehittäminen on kaikista ideaalein tehdä joko maasta käsin jumpaten tai ohjasajaen jolloin eliminoidaan ratsastajan tekemät virheet tai mahdolliset puristavat varusteet.

MW Hevospalvelut varusteiden sovittaminen
Epäsopiva satula tai sila aiheuttavat lapakuoppia. Sopiva satula tai sila sitä vastoin auttaa kehittämään selän ja ylälinjan lihaksia oikein.

Kaikki syitä ei voida korjata (esim. rankaongelmat, nivelrikot, ontumat, aineenvaihduntasairaudet jne.), nämä vaativat vähän erilaisen lähestymistavan jumppaamiseen.

Tärkeintä on kuitenkin CORE TREENI! Keskivartalohallinta, motoriikka, hienomotoriikka ja voima.

Koko keho!

Lapakuopat voidaan laskea kokokeholliseksi ongelmaksi. Niiden korjaaminen vaatii yleensä useamman kuin yhden asian tarkastelun.

Kuvitteellinen (mutta melko tyypillinen) esimerkki:
Lapakuopat voivat olla seurausta esimerkiksi vanhasta ontumasta joka on pitkittyneenä johtanut vääränlaiseen tapaan liikkua (=kompensaatioon). Kompensaatio on johtanut epäsymmetriseen selkälihaksistoon, mikä on johtanut siihen että satula on epäsopiva. Tämä on johtanut hevosen pyrkimiseen kuolaimen päälle (tai alle), mikä johtaa kasvaneeseen ohjastuntumaan. Kasvanut tuntuma johtaa toisenlaiseen kipuun ja uusiin liikkeeseen liittyviin ongelmiin. Tällaisessa tapauksessa joudutaan korjaus tekemään sekä varusteisiin, ohjastuntumaan että hevosen kehonkäyttöön, ja yleensä korjaamalla yksi ongelma kerralla.

Kokokeholliset korjaukset vaativat aikaa ja vaivaa. Vaivannäkö kannattaa, sillä korjauksella pystytään parantamaan merkittävästi hevosen liikkeen laatua, tehokkuutta ja edistämään hevosen hyvinvointia ja terveyttä.

Katso myös:

Video ”ylälinja syndroomasta”  Equitopia. Video on englanniksi. Suosittelen lämpimästi.

Hyvä ylälinja
Equitopian videolla näet millainen on oikein ylälinjaansa käyttävä hevonen. Kun hevonen työskentelee oikein ja rennon aktiivisesti sen kaulassa ei näy voimakkaita lihasrajoja (sillä se käyttää KAIKKIA kaulan lihaksia tasaisesti). Voimakkaat lihasrajat kaulassa ja niskassa kielivät epäsymmetrisestä tavasta käyttää lihaksia (väärä tapa liikkua). Tähän vaikuttaa jonkin verran liikkeet mitä tehdään, hevosen synnynnäinen rakenne sekä rasvaprosentti, mutta näissäkään tapauksissa lihasrajat eivät saisi tulla esiin kuin ihan tilapäisesti.