Miisa Wikman

Olen hevosen biomekaniikkaan ja valmennusfysiologiaan erikoistunut hevoshieroja. Erityiset kiinnostuksen kohteeni ovat hevosen rakenne ja fysiologia, työergonomia ja hevosvarusteet sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Lapsuudestani alkanut hevosharrastus muuttui työksi yli 10 vuotta sitten, kun työ ravintolaesimiehenä vaihtui hevosiin, ja sittemmin olen työskennellyt useilla ravi-, ratsastus-, vaellus- ja työhevostalleilla. Monipuolinen työkokemus erilaisista hevosalan tehtävistä on antanut paljon työkaluja ja ongelmanratkaisutaitoja erilaisten hevosten ja niihin liittyvien mysteerien kanssa.

Olen omistaja sekä kouluttaja 2016 perustetulla sivustolla Hevoskoulutus.fi joka tarjoaa hevosalan verkkokursseja usealta eri hevosalan ammattilaiselta.

Koulutus- ja työkokemus:

Ypäjä Orikavalkadi

Hevosalan ammattilliset koulutukset:

  • Hevoshieroja (KEO)
  • Ammatillinen jatkotutkinto, asiantuntija, hevosen biomekaniikka (BTEC Higher National Award level 5 (yliopisto), Specialist, Equine Biomechanics, Englanti)
  • Ammatillinen jatkotutkinto, asiantuntija, hevosen valmennusfysiologia (BTEC Higher National Award level 4 (alempi korkeakoulu), Specialist, Equine Training Physiology, Englanti)

Hevosalan ammatillisia täydennyskoulutuksia:

  • Stecco AFM Animal Fascial Manipulation® level I
  • Hevosen dissektiot: 1. Kaustinen – kouluttajana Jaana Tainio / 2. Kokkola -kouluttajina Mika Pihlman ja Tuulia Luomala.
  • Luennot hevosen biomekaniikasta, koulutuksesta, rakenteesta, kivusta, neurologiasta, fysiologiasta, ruokinnasta. Erilaiset kurssit ja valmennukset liittyen hevosen maastakäsin kouluttamiseen, työ- ja valjakkoajoon, ratsastamiseen sekä kouluttamiseen ja käsittelyyn. Viikottaiset luennot liikuntaan sekä kuntoutukseen liittyen.

Muita ammatillisia tutkintoja minulla on artesaani (huonekalurestaurointi) sekä Ho-Re-Ca esimies erikoisammattitutkinto. Olen työskennellyt erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä apteekki-, teollisuus- ja it-alalla Suomessa, Ruotsissa, Englannissa ja Ranskassa. Toimin vuosia ravintolaesimiehenä Helsingissä kunnes vaihdoin kokonaan hevosalalle.

Hevosalalla olen työskennellyt mm. Seinäjoen Poniravikoululla, Powerparkin Ratsastuskeskuksella, Luomajärven Hevoskievarilla sekä Åfeltin Työhevosilla. Olen toiminut ajurina ja avustajana erilaisissa tapahtumissa suurista festivaaleista hääajoon, vaellusohjaajana, kurssiavustajana, hevosenhoitajana jne. Erikoisin hevospuolen projekti oli kun viljelimme hevosella alusta loppuun 20 000kg luomuperunaa joka myytiin Kalevan Prismassa Tampereella.

Oma yritykseni on toiminut vuodesta 2015. Asiakkaani ovat laidasta laitaan harrastehevosista maajoukkuetasolle, ratsuja, ravihevosia, työhevosia sekä asiakaskäyttöhevosia. Teen myös alihankintana erilaisia töitä muille hevosalan yrityksille sekä jonkin verran huonekalurestaurointia. Restaurointialan artesaanina voisin uppoutua sekä hevosten että historian, ja erityisesti hevosen historian kiehtovaan maailmaan päiväkausiksi.

Hevosen kanssa

Hevosen työergonomia, kuntouttaminen ja liikeratojen parantaminen ovat suurimmat mielenkiinnon kohteeni, tavoitteenani on hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Minua kiehtoo ihmisen ja hevosen välinen yhteistyö sekä eri lajisuuntien yhtäläisyydet ja eroavaisuudet. 

Maastotaitoratsastus

Olen perusteellinen ja pitkäjänteinen kouluttaja, ja haluan keskittyä erityisesti vammoja ennaltaehkäisevään toimintatapaan; tekemällä perusteellisesti ja tavoitteellisesti alusta asti, vältytään myöhemmin ongelmilta.

Kannustan ihmisiä monipuoliseen tekemiseen hevosten kanssa. Monipuolisuudella on sekä fyysisiä että psyykkisiä arvoja. Usein vain taivas on rajana mitä kaikkea hevosen kanssa voidaan tehdä, ja tulokset puhuvat puolestaan, mitä paremmin hevonen voi henkisesti ja fyysisesti, sen paremmin se pystyy suorittamaan työssään, oli työ sitten asiakastyössä, metsässä tai kilpakentillä.