Hevosen rungon ja lihaksiston mittaaminen

Hevosen terveyden seuraaminen

Säännöllinen seuraaminen

Seuraa hevosesi lihaksistoa ja lihavuuskuntoa säännöllisesti, mieluiten viikottain, jolloin pääset puuttumaan nopeasti muutoksiin. Kirjaa mitat ylös. Nämä mitat kertovat hevosen valmennuksen laadusta, lihaksiston kunnosta, terveydestä sekä lihavuuskunnosta. Hevosen mittojen tunteminen auttaa myös varustehankinnoissa.

Säännöllisen mittaamisen ja kirjaamisen avulla voidaan ennaltaehkäistä loukkaantumisia. Muutoksiin päästään puuttumaan ajoissa. Pystyt myös suunnittelemaan valmennusta tarkemmin ja yksilöllisemmin.

Lihavuuskunnon mittaamiselle tulee myöhemmin erikseen omat ohjeet, tässä on perusmitat joita jokainen hevosenomistaja voi seurata säännöllisesti.

Mittaamisen perussäännöt:

 1. Hevosen tulisi seistä kaikki 4 jalkaa tasan ja pää normaalissa asennossa. Esim. rinnanympäryksen mittaaminen hevosen laskiessa päätään voi vääristää tulosta senteissä.
 2. Pyri mittaamaan hevonen aina samaan vuorokauden aikaan. Esim. ruokailu voi vaikuttaa jonkin verran rinnanympärykseen ja kuvesyvyyteen.
 3. Mittaa aina samasta kohtaa. Vaikka kohta olisi hieman eri kuin alla olevassa kuvassa, pääasia on että samaa hevosta mitataan aina samasta kohtaa.
 4. Koita millaisia eroja tulee jos mittaat eri kohdasta. Kokeilemalla opit kiinnittämään huomiota milloin mitta on väärässä kohdassa ja milloin kyse on kehollisesta muutoksesta. Koita myös onko mitoissa eroja ennen ja jälkeen liikutuksen.
 5. Mittaa säännöllisesti saadaksesi rutiinia.
Hevosen mittaaminen
A: Rungon pituus. B: Rinnanympärys. C: Kuvesyvyys. D: Kaulan pituus. 1. Takapolvi/reisi. 2. Koipi. 3. Hauis. 4. Esy = etusäären ympärys. 5.-7. Kaulan paksuus. @ Satulansija.

Kuva tulostettavana lomakkeena tästä linkistä.

A: Rungon pituus. Mitataan suorana mittana olkanivelestä istuinkyhmyyn. Rungon pituuden ei pitäisi aikuisella hevosella muuttua, ellei hevonen ole erityisen jumissa ja vino. Yleisesti mitataan vain toiselta puolelta, mutta jos hevonen tuntuu vinolta, voidaan mitata molemmin puolin.

B: Rinnanympärys. n. 2cm sään korkeimman kohdan takaa ympärysmitta. Yhdessä rungon pituuden kanssa voidaan laskea hevosen arviopaino. Painomittanauhoissa mitataan tämä mitta. Kertoo hevosen painon.

C: Kuvesyvyys. Nälkäkuopan kohdalta lonkan edestä ympärysmitta. Kertoo hevosen lihavuuskunnosta.

D: Kaulan pituus. Niskasta sään etuosaan suora mitta. Aikuisella hevoselle ei tulisi muuttua, ellei hevonen ole erityisen jumissa tai vino.

@: Satulansija. Hevosen satulansija on rintarangan päällä (sään takaa viimeiseen kylkiluuhun). Etsi hevoseltasi viimeinen kylkiluu ja seuraa kylkiluuta ylös selkänrankaan niin löydät viimeisen rintanikaman. Hevosen lanneranka ei kestä ylhäältä tulevaa painetta, joten satula (tai mikään muukaan varuste) ei saa tulla viimeisen rintanikaman ylitse. Aikuisella (yli 6 vuotiaalla) hevosella satulansijan pituuden ei tulisi muuttua.

 1. Takapolvi / reisi. Nivelen keskeltä ympärysmitta. Käytä tarvittaessa avustajaa pitämään mittaa paikoillaan. Kertoo sekä takaosan lihasten vahvuudesta.
 2. Koipi. Ympärysmitta paksuimmasta kohdasta. Kertoo takajalan lihasten vahvuudesta. Mittaa molemmat jalat.
 3. Hauis. Ympärysmitta paksuimmasta kohdasta. Kertoo etujalan lihasten vahvuudesta. Mittaa molemmat jalat.
 4. Esy, eli etusäären ympärys. Heti polven alapuolelta ympärysmitta. Kertoo hevosen luuston vahvuudesta. Aikuisella hevosella ei tulisi muuttua, jos on selkeitä muutoksia se kertoo turvotuksesta jänteiden alueella.
 5. Kaulan paksuus. Sään edestä kaulanliittymän kohdalta ympärysmitta. Käytä tarvittaessa avustajaa pitämään mittaa paikoillaan. Kertoo kaulan lihasten vahvuudesta sekä hevosen lihavuuskunnosta.
 6. Kaulan paksuus. Keskeltä kaulaa ympärysmitta. Käytä avustajaa tarvittaessa pitämässä mittaa paikoillaan. Kertoo kaulan lihasten vahvuudesta sekä hevosen lihavuuskunnosta (niskan rasvakertymän suuruudesta). Laihdutuksessa metabolisella hevosella tärkeä mitta!
 7. Kaulan paksuus. Mitataan korvien takaa niskasta leuan alta (kallonpuoleinen kaulan liittymä) ympärysmitta. Kertoo kaulan lihasten vahvuudesta sekä hevosen lihavuuskunnosta.
 8. (Kuvassa alla D) Ryntään leveys: olkanivelestä olkaniveleen suora mitta. Tämä kertoo etuosan lihaksiston vahvuudesta. Hevonen voi myös vetää etuosaa ”suppuun”, mikä saattaa kertoa esimerkiksi vatsaongelmista. Tätä mittaa olisi hyvä seurata viikottain, se kertoo paljon hevosen lihaksistosta ja terveydentilasta sekä valmennuksesta.
Hevosen ryntään leveys
Ryntään leveys mitataan olkanivelestä olkaniveleen. Koska kyseessä on iso nivel, pyri mittaamaan aina samasta kohtaa (etsi olkanivelen keskiosassa oleva ”monttu”). Muutaman harjoituskerran jälkeen tiedät milloin kyse on lihaksiston muutoksesta, milloin mittausvirhe.

Ei ole tavatonta että hevosilla on 1-2cm eroja raajojen lihasten välillä. Jos eroa on, tarkista ensin että olet mitannut molemmat jalat samasta kohtaa. Yleensä heikomman puolen takapolvi + reisi + koipi ovat sentin tai pari pienemmät kuin vahvemmalla puolella. Nämä olisi hyvä huomioida valmennusta suunnitellessa.

Hevosen painon laskeminen

Painolaskurin löydät tästä linkistä. Tallenna laskuri omalle koneellesi!

 1. Mittaa hevosesi rungon pituus ja syötä laskuriin.
 2. Mittaa hevosesi rinnanympärys ja syötä laskuriin.

Ohjelma laskee automaattisesti hevosesi arviopainon.

Huom. ainoastaan puntarilta saadaan hevosen tarkka paino, laskuri ei huomioi hevosen luuston vahvuutta, rotua eikä ikää, jotka kaikki vaikuttavat painoon.

Laskurilla voit seurata hevosesi painon kehitystä 6:n viikon jaksoissa.

Jos hevosesi paino laskee yli 1% viikossa, muuttuu sarake punaiseksi. Turvallinen laihdutustahti hevoselle on alle 1% viikossa, poneilla ja raskailla kylmäverisillä vain n. 0,5% viikossa.

Harjoituspäiväkirja apuna

Harjoituspäiväkirja on suunniteltu juuri näiden mittojen seuraamiseen. Kun seuraat hevosen mittoja säännöllisesti voit muovata hevosen valmennusta kehittämään sen heikkouksia ja ylläpitämään vahvuuksia. Vältyt symmetrioiden suunnanvaihdolta (kyllä, usein käy niin että kun heikkouksia aletaan vahvistamaan, päädytäänkin vain vaihtamaan puolta ja heikosta tulee vahva, vahvasta heikompi).

Oman harjoituspäiväkirjan saat verkkokaupasta tästä linkistä.

Hevosen terveyden seuraaminen
Seuraa hevosesi terveydentilaa, painoa sekä lihaskuntoa viikottain jolloin osaat puuttua ajoissa mahdollisiin muutoksiin.

Tulosta hevosen mittauslomake tästä.

Tallenna painolaskuri tästä linkistä.

Tsekkaa harjoituspäiväkirja tästä linkistä.