Hevosten lihavuudesta

Tutkimusten mukaan hevosten ylipaino, lihavuus ja sairaalloinen lihavuus ovat osittain seurausta siitä että valtaosa hevosalan ammattilaisista harrastajiin ei tunnista hevosten ylipainoa ja arvioi hevostensa työmäärän suuremmaksi mitä se on. Ja vastoin oletuksia, ylipaino ei ole vain harrastehevosten ongelma! Ylipainoa ja lihavuutta on ratsastuskouluhevosista aina korkeimmalle GP tasolle saakka.

Ongelma voi olla vaikka sitä ei tunnistaisi

Tutkimukseen osallistui 331 kansallisiin mestaruuskilpailuihin osallistuvaa hevosta ja ponia, jotka kilpailivat este- ja kouluratsastuksessa sekä näyttelyissä. Hevosten lihavuuskunto arvioitiin kuuden koulutetun tutkijan toimesta. 62 % hevosista kuului ryhmiin ylipainoinen, lihava ja sairaalloisen lihava. Eri lajeissa kilpailevien hevosten lihavuuskunnoissa oli eroja: näyttelyhevoset olivat lihavampia kuin kouluratsut, estehevosten ollessa vähiten ylipainoinen ryhmä.

Alisa Bragge & Jutta Makkonen YLIPAINO SUOMENHEVOSEN TERVEYSRISKINÄ

Väittämiä:

 1. Lihavuus on vain harrastehevosten ja ponien ongelma.
  1. EI OLE! Lihavuus on ongelma myös kilpahevosilla aina korkeimmalle tasolle asti. Ainoastaan vauhtilajeissa (ravi, laukka, este, kenttä) aktiivisesti kilpailevat hevoset ovat toistaiseksi turvassa ylipainolta. Estehevosilla on tutkitusti myös ylipainoa tai lihavuutta.
  2. Meillä on paljon ylipainoisia tai lihavia hevosia jotka ovat kohtalaisessa tai raskaassa työssä (lue lisää hevosten tekemän työn intensiteetin määrityksistä täältä).
  3. Alkuperäisrodut ovat suuremmassa riskissä lihomiselle kuin ”urheiluhevosrodut”, mutta kilpailu-uran jälkeen myös urheiluhevosilla on riski lihomiseen.
 2. Vähemmän ruokaa ja lisää liikuntaa.
  1. Kuulostaa helpolta ja moni tekeekin jo näin. Silti meillä on paljon ylipainoisia ja lihavia hevosia.
  2. Jos hevosen liikuntaa lisätään, voidaan päätyä täysin päinvastaiseen tilanteeseen, kun samassa suhteessa sen ruokaa vähennetään.
  3. Ruuan ja liikunnan laadulla on merkittävästi suurempi rooli kuin määrällä.
  4. Ylipainoisen, lihavan ja erityisesti sairaalloisen lihavan hevosen liikunnan lisääminen ja ruuan vähentäminen ilman tarkkaa ja valvottua suunnitelmaa voi olla (oikeasti voisi sanoa että on) hevoselle hengenvaarallista.
  5. Liian vähäinen ruoka johtaa siihen että hevonen varastoi itseensä kaiken mitä me ei haluta että se varastoi.
  6. Liian vähäinen ruoka vähentää hevosen halukkuutta liikkua ja syventää kierrettä – tämä johtaa yleensä painon sahaamiseen.
  7. Pihatto ei yksin ratkaise lihavuusongelmaa. Hevonen voi tiettyyn pisteeseen saakka laihtua jos sen liikkeen määrä tai laatu muuttuu, mutta vapaana ja omaehtoisena se on liian matalasykkeistä että se riittäisi laihduttamaan. Ylläpitona normaalipainoiselle hevoselle pihatto on kuitenkin erinomainen!!! Pihatto ei ole yksistään laihdutuskeino.
  8. Analysoimattoman heinän ravintoarvot voivat olla mitä vain. Pahimmillaan saadaan vetämätön, pömppömahainen, kipeä ja edelleen lihava hevonen.
  9. Snickerspatukalla ei laihdu vaikka sitä söisi vain vähän. Analysoi heinä ja suunnittele hevosesi ruokinta HEINÄN mukaan niin että hevonen saa myös energiaa liikkua ja kasvattaa lihaksia, jolloin se pystyy vastaamaan siihen kasvaneeseen liikuntaan. Jos heinän energia tulee sokerista, ei laihtumista tapahdu vaikka seisoisit päälläsi.
  10. Eli kyllä, vähemmän kaloreita, enemmän liikuntaa, mutta ENSIN pitää tietää mitä kaloreita ja miten paljon ja sen jälkeen miten pitäisi liikkua ja kuinka paljon, muuten lyödään vain päätä seinään ja sahataan edestakaisin.
 3. Hevosen pitää hikoilla että se laihtuu.
  1. Jos hevonen on lihava tai sairaalloisen lihava, runsas hikoilu on sille hengenvaarallista. Lihavalla hevosella on moninkertainen riski lämpöhalvaukseen, sen pintaverenkierto (joka ohjaa lämmön pois kehosta ettei sen sisäelimet paistu) on heikentynyt ja aineenvaihdunta sekaisin.
  2. Mitä lihavampi hevonen, sen vaarallisempaa sille on hikoilla etenkin liikunnan määrän noston alkuvaiheessa. Metabolinen tai cushinghevosen aineenvaihduntaa ja lämmönsäätelyä säätelevä hormoonitoiminta on sekaisin, jolloin se voi ylihikoilla tai alihikoilla, molempien kieliessä että liikunta on vääränlaista.
  3. Hevonen käyttää eri energialähteitä eri syketasoilla ja askellajeissa. Yksinkertaistettuna: korkea syke polttaa sokereita ja hiilareita, matalampi syke rasvaa. Jos hevonen hikoilee (pl kuuma keli), se tekee korkealla sykkeellä, eli rasva säilyy mutta hevonen väsyy (ja mitä lihavampi hevonen, sen suurempi loukkaantumisriski).
 4. Kaikki tunnistaa ylipainoisen hevosen.
  1. Ei tunnista. Tutkimusten mukaan poikkeuksetta harrastajista hevosalan ammattilaisiin suuri osa arvioi hevosen painon alakanttiin ja työmäärän yläkanttiin. Tätä pidetään kaikista suurimpana lihavuutta ylläpitävänä  ja kasvattavana ongelmana.
  2. Kautta linjan on haasteita erottaa mikä on lihasta, mikä rasvaa.
  3. Tietyt ihanteet muuttuvat ”normiksi”. Esimerkiksi raskaiden työhevosten ”ihraniskaa” pidetään lihaksikkaan ”massavan” hevosen merkkinä, vaikka se on pelkkää rasvaa ja viittaa aineenvaihduntasairauteen (metabolinen / cushing).
  4. On täysin normaalia että valtaosa ihmisistä (myös ammattilaisista) arvioi normaalipainoisen hevosen alipainoiseksi, ylipainoisen hevosen normaaliksi. Toisaalta on myös pieni prosentti ”urheiluhevosihmisiä” jotka taas arvioi normaalipainoisen lihavaksi ja alipainoisen normaaliksi, mutta näiden määrä tutkimuksissa on aina alhaisin.
  5. Hevosen lihavuuskunnon arvioiminen ei ole ihan niin helppoa kun voisi ajatella. Ikä, rakenne, rotu, luusto, lihaksisto jne. kaikki vaikuttaa arvioimiseen. Usein lihasköyhä tunnistetaan laihaksi, kun taas lihava lihaksikkaaksi. Oman rodun kohdalla tunnistaminen voi olla helpompaa mutta vieraan rodun kohdalla arvioiminen on hankalampaa. Lihavuuskunnon arvioiminen vaatii harjoitusta kaikilta, ammattilaisista lähtien.
 5. Ei siitä ole haittaa että hevonen on ”hieman pyöreä”.
  1. Ylipaino on hevoselle suoraan tai epäsuoraan tappavaa.
  2. Ylipaino altistaa aineenvaihduntasairauksille (metabolinen, cushing).
  3. Ylipaino / lihavuus nostaa merkittävästi akuuttien vammojen riskiä (jännevammat, nivelrikko, nivelsairaudet, niveltulehdukset jne.).
  4. Ylipaino altistaa erilaisille kudosvaurioille, tulehdussairauksille, sisäelinsairauksille.
  5. Ähkyriski kasvaa.
  6. Ylipainon suurin epäsuora hengenvaarallinen seuraus on kaviokuume joka kroonistuu nopeasti ja on erittäin kivulias sairaus hevoselle.
  7. Rasvamaksa ja rasvan kertyminen verenkiertoon ja muihin sisäelimiin on yksi tappavista muodoista.
  8. Mikä on pyöreä hevonen? Kaikilla on erilainen käsitys mikä on pyöreyttä ja mikä lihavuutta. Tähän tarvitaan enemmän yhtenäistä linjaa, jotta puhutaan samasta asiasta, muuten lihavuus ongelmana tulee vain kasvamaan.

Älä ikinä laihduta hevosta liian nopeasti. Liian nopea laihduttaminen on hevoselle hengenvaarallista. Poneilla ja raskailla kylmäverisillä laihdutustahdin tulee aina olla yli puolet hitaampi kuin hevosilla!!

Ja tärkein: hevonen ei koskaan laihduta itse itseään. Ihminen päättää missä ja miten hevonen asuu, elää ja syö ja mitä se syö. Laihduttaminen on AINA hevosen omistajan vastuulla.

Metabolinen hevonen
Ylikehittynyt, pullottava ylälinja kielii aineenvaihduntasairaudesta (metabolisesta oireyhtymästä). Etenkin raskailla kylmäverisillä sitä pidetään helposti ”hienona” omainaisuutena, että se kertoisi voimasta, mutta todellisuudessa se on rasvaa. Tämä hevonen on lihava. (Kuvapankki)

Been there done that

Olin vuosia krooninen hevosen laihduttaja. Vuosia kuuntelin jos jonkinlaisia neuvoja miten laihdutus tapahtuu.

Yleisin laihdutusneuvo on: vähemmän ruokaa, enemmän liikuntaa. Yksinkertaista! Eikö?

Mutta, tästä neuvosta huolimatta mitään ei tapahtunut, paino ei pudonnut, milloin oli kovakuntoisia lihavia hevosia, milloin vetämättömiä lihavia hevosia, milloin itsellä loppui motivaatio kun mitään tuloksia ei syntynyt.

Hevonenhan on todella helppo lihottaa, mitä alkukantaisempi rotu, sen nopeammin se lihoo. Omalla kohdalla tarvittiin pari tutkintoa, työ ja lapset ja pihassa oli lihapullia cocktailtikuilla.

Mutta se laihduttaminen, se ei ole ihan yhtä yksinkertaista. Ainakaan itse en kokenut sitä kovin helpoksi vaikka seurasin kaikkia neuvoja mitä pöytään laitettiin. Joka paikassa hoetaan vähennä ruokaa ja lisää liikuntaa. Mutta mitä liikuntaa? Miten paljon sitä lisätään, millaista ruokaa? 

Sitten, eräänä kauniina päivänä tuli totaalinen kyllästyminen..

En jaksa enää lihavia hevosia, varusterumbaa, köyhän heinän metsästystä, kaviokuumeen kammoa jne. No kirjat ja koneet kauniiseen käteen ja kuukauden (no ehkä kahden tai kolmen kuukauden oikeasti 😅) työ ja kaikki tutkittu tieto aiheesta pöytään.

Tällä tiedolla ja Axequestrian tekemän ruokintasuunnitelman pohjalta rakensin laihdutusohjelman. Ohjelman pohjana käytin brittiläisiä ratsun valmennusfysiologian liikuntasuosituksia, sekä kaikkea tutkittua tietoa hevosen lihavuudesta, laihdutuksesta ja fysiologisesta kuormituksesta.

Tutkittu tieto on kultaa!

Ohjelmaa on takana n. 6 viikkoa ja läskiä on lähtenyt tältä tontilta yhteensä n. 75kg. Ja mikä ehkä itselle hämmentävintä oli se että ruokaa piti lisätä ja liikunnan määrän nosto oli lopulta naurettavan pieni. Paljon on vielä edessä, projektille on laskettu puoli vuotta aikaa, mutta pahin on nyt takana.

Aikaa ei ole tullut yhtään minuuttia lisää vuorokauteen, laihdutettavia on kaikkiaan kolme, mutta pienellä logistisella tetriksellä ollaan vain saatu tuloksia aikaan ja suunta pysynyt oikeana.

Eli ei määrät vaan LAATU!

Henneken lihavuuskuntoluokitus
Henneken lihavuuskuntoluokitus – kansainvälinen, tieteellisesti määritetty ja tarkin hevosten lihavuuskuntoluokitus. Näille alueille hevosella kertyy rasvaa. Mitä suurempi rasvakertymä, sen lihavampi hevonen.

Aloita arviointi jo tänään!

Hevostietokeskuksen sivuilla on hyvät ohjeet hevosen painon arvioimiseen.

Opettele arvioimaan lihavuuskuntoa tämän linkin ohjeilla.

Ei enää mutuja ja toimimattomia ohjeita. Tietoa, suunnitelmallisuutta, säännöllisyyttä ja seurantaa. Siitä on toimiva laihdutusohjelma tehty.

Tiedän että en paini hevosten painonhallinnan kanssa yksin, joten olen koostanut hevosen laihdutusohjelman 6lle viikolle verkkokurssiksi, jonka löydät tästä linkistä.

Kurssilla on kaikki tarvittava tieto hevosen peruskunnon arvioimiseen, lihavuuskunnon arvioimiseen, siellä käsitellään laihduttamiseen liittyvät riskit sekä turvallinen laihdutustahti ja liikunnan määrän lisääminen. Kurssin liikuntaohjelma pohjautuu brittiläiseen ratsuhevosen valmennusfysiologian liikuntasuositukseen joka huomioi hevosen ylipainon tuoman kuormituksen.

Muista että vanhaa cushing hevosta ei voi laihduttaa samalla tavalla kuin lievästi ylipainoista nuorta kilpahevosta. Liikuntaa ei voida lisätä sairaalloisen lihavalle mitään tekemättömälle hevoselle samalla tavalla kuin lievästi ylipainoiselle aktiivisessa käytössä olevalle ratsastuskouluhevoselle. Hevoset ovat aina yksilöitä, ne joudutaan myös laihduttamaan yksilöinä, jolloin suorat neuvot ”vähennä ruokaa, lisää liikuntaa” voi pahimmillaan väärin ymmärrettynä tai toteutettuna asettaa hevosen oikeaan hengenvaaraan.

Lihavan hevosen ruokinnassa suosittelen kääntymään ruokintasuunnitelmia tekevän ammattilaisen puoleen. Heidän on koulutettu sen alan asiantuntijoiksi. Ruokinta on pakko suunnitella analysoidun heinän pohjalta, muuten raaputellaan ässä-arpaa. Motivaatio katoaa jos koittaa laihduttaa hevosta mutta mitään ei tapahdu. Jos haluat tuloksia, hyödynnä ammattilaisia.

Lisälukemista aiheesta:

Alisa Bragge & Jutta Makkonen YLIPAINO SUOMENHEVOSEN TERVEYSRISKINÄ, 2017

Exploring the recognition and management of obesity in horses through qualitative research, Tamzin Furtado, 2019

(Näissä kahdessa erittäin mielenkiintoisessa tutkimuksessa on lähteissä lähes kaikki mitä aiheeseen liittyen suosittelen lukemaan).

Medical Implications of Obesity in Horses—Lessons for Human Obesity, Philip J. Johnson et al., 2009

Hevosen laihdutusprojektin avuksi suosittelen Harjoituspäiväkirjaa!

harjoituspäiväkirja
Harjoituspäiväkirja on erinomainen työkalu hevosihmisille tavoitteiden asettamiseen, seuraamiseen ja onnistumiseen lajisuuntaan katsomatta.

Ideoita ja vinkkejä Harjoituspäiväkirjan käyttöön.

Osta oma Harjoituspäiväkirjasi verkkokaupasta.

Verkkokurssi: Hevosen painonhallinnan verkkokurssi.

Kurssin ensimmäinen osio on kaikille avoin, sieltä löydät lisää aiheesta hevosen lihavuus, lihavuuden syitä, erilaisia tutkimuksia jne.

One thought on “Hevosten lihavuudesta

Kommentointi on suljettu.