Aiemmat artikkelit ovat käsitelleet hevosen kuormankantokykyä ja siihen negatiivisesti ja positiivisesti vaikuttavia asioita. Hevosen selkärakenne on voimakkaasti periytyvää ja mm. kissing spine, eli okahaarakkeiden välin kaventuminen on yleistynyt ratsuhevosilla valitettavan paljon. Etenkin ratsujen jalostuksessa selän terveys ja toimivuus tulisi olla ensimmäinen arvosteltava asia.
Muoti vs käytäntö
Nyt on ”muotia” jalostaa hevosia joilla on pitkä ja korkea säkä, pysty lapa, lyhyt rintaranka ja pitkä lanneranka. Tämä rakenne mahdollistaa hevoselle kovat vauhdit (laukka- ja ravihevoset) sillä kyseinen rakenne jäykistää hevosen selkärakennetta. Tämä selkärakenne altistaa tutkitusti myös kissing spinelle.

Mitä kovemmat vauhdit, sen jäykempi selkärakenteen on oltava että ranka kestäisi vauhdin tuomat voimat. Sama asia kuin ettei kukaan halua ajaa ilmajousitetulla maasturilla formularadalla, mutta toisaalta kukaan ei myöskään halua ajaa formulalla epätasaisella metsätiellä. Eli kaikelle on paikkansa, jäykkä selkärakenne palvelee vauhtilajeissa, mutta tuo isoja ongelmia kun hevosella pitäisikin tehdä sivutaivutuksia.
Vauhtilajien sivuhöyste
Selkärakenne on voimakkaasti periytyvä, joten etenkin ratsujalostuksessa hevosen selän rakenteeseen ja satulansijaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Ei ole tavatonta törmätä lähes 170cm korkeisiin hevosiin joiden selkään mahtuu juuri ja juuri 16″ satula. Lyhyt rintaranka on tyypillinen etenkin hevosilla joilla on joko juoksijoita tai täysveristä suvussa.

Suomenhevosten ravijalostus on tuonut suomenhevosille pitkää, korkeaa säkää, lyhyttä rintarankaa, pystyä lapaa ja pitkää lannerankaa. Rakenne saattaa mahdollistaa kovempia aikoja, mutta tulee aiheuttamaan ongelmia jos hevosesta tehdään ratsu tai sillä halutaan tehdä monipuolisesti erilaisia töitä. Myös suomenhevosilla kissing spine on yleistynyt (puheiden mukaan, valitettavasti tälle ei ole tutkimus- tai tilastoja lainkaan).


Vältetään ääripäitä
Kaikki ääripäät: pitkät, lyhyet, korkeat, kapeat jne. vaikuttavat tavalla tai toisella aina liikkeeseen ja liikkeen tuottamiseen, halusimme tai emme. Siksi jalostuksessa ääripäitä tulisi välttää ettei päädytä tekemään suota sinne ja vetelää tänne.
Luonnollisesti sen kanssa eletään mitä on sattunut syntymään. Itsellänikin on omakasvatti jonka vanhemmat ovat normaalirunkoisia ja silti tästä omasta tuli pitkä kuin haitaribussi ja selän kanssa joutuu olemaan tarkka (pitkä ja hieman painunut selkä, pituutta sekä rinta- että lannerangassa). Jalostusvalinnoissa joudun ottamaan tämän huomioon etten kertaa ”ylipitkää” runkoa mutta en ampuisi myöskään toiseen ääripäähän.
Mitä pidempi selkä, sen enemmän selkälihaksia tulisi työstää että selkä pysyisi kunnossa ja kuormankantokyky olisi mahdollisimman hyvä.
Kaikkeen edellä mainittuun löytyy miljoona anatomista poikkeusta jotka kumoavat tai vahvistavat säännön. Edellisessä kirjoituksessa on listattuna muita asioita jotka vaikuttavat hevosen kuormankantokykyyn, löydät sen tästä.
Muutamia lähteitä:
The effect of rider weight and additional weight in Icelandic horses in tölt: part I. Physiological responses
Overriding Spinous Processes (“Kissing Spines”) in Horses: Diagnosis, Treatment, and Outcome in 212 Cases

Lue lisää hevosen kuormankantokyvystä ja siihen vaikuttavista asioista:
Hevosen kuormankantokyky osa 1.
Mitkä asiat vaikuttavat hevosen kuormankatokykyyn (osa 2.)
Kuinka paljon hevonen voi kantaa painoa? (Kuormankantokyky osa 3.)
Hevosen satulansija (kuormankantokyky osa 4.)
Jos aihe kiinnostaa, katso verkkokurssi ”Hevosen biomekaniikka – selän toiminta”, joka poistuu valikoimista vuoden vaihteessa (ja myös tarjouksessa), mutta ehdit hyvin lukemaan sen vielä läpi.
”Hevosen rakenne” – kurssilla käsitellään tarkemmin hevosen selkärakennetta, rotu- ja lajisuuntakohtaisia eroja, rakenteen vaikutusta liikkeeseen ja terveyteen, sekä rakenteen periytyvyyttä ja erilaisia selkäongelmia.
Kissing spinesta ja muista tähän kirjoitukseen liittyvistä ja liittymättömistä asioista lisää FB ryhmässä ”Hevosen kehonhuolto / MW Hevospalvelut”, tervetuloa ryhmään.
4 thoughts on “Hevosen selän terveys ja rakenne (kuormankantokyky osa 5.)”
Kommentointi on suljettu.