Hevosen kuormankantokyky osa 1.

Hevonen on domestikoitu sen kuormankantoon sopivan selkärakenteen vuoksi. Vuosituhannet hevoset on toiminut ihmisen kuormajuhtana, kantaen tavaraa ja ihmisiä selässään tai vetäen (eli työntäen!) erilaisia ajettavia laitteita. Kuormankanto- ja kuormanvetokyky ovat olleet ensisijaiset syyt jalostaa hevosia selektiivisesti ihmisen käyttöön, ne ovat olleet ainoat syyt eri hevosrotujen syntymiseen. Hevoset ovat kuitenkin muuttuneet kun lanseerattiin käsite ”urheiluhevonen”. Ihmiset ovat muuttuneet, ihmisten tarpeet ja intressit ovat muuttuneet, ympäristö on muuttunut. Nykypäivän urheiluhevosella on aivan erilaiset haasteet ja rakenne ja kantavuus kuin ristiretkien ritareiden hevosilla.

Ylipaino vs ylikuorma

Nyt on ensimmäisenä huomioitava että tämä kirjoitus on YLIKUORMASTA, ei ylipainosta. Ylipaino mainitaan muutamassa kohdassa ja siinäkin VAIN HEVOSEN ylipaino. YLIKUORMA on se mistä hevosen näkökulmasta tulisi puhua, jotta keskustelu pysyisi oikeilla raiteilla.

muuli kantaa kuormaa
Hevosia ja hevoseläimiä on käytetty vuosituhansia kantamaan kuormaa selässään. Pyörää ei ollut vielä keksitty kun hevonen on kesytetty. Länget on keksitty vasta 400 ajanlaskumme jälkeen (Kiinassa). Hevosen ensisijainen tehtävä oli kantaa tavaroita, ratsastaminen on tullut vasta sen jälkeen. Maailmassa on edelleen valtava määrä hevoseläimiä kuormankantotehtävissä. (Kuvapankki)

Kuormankantokyky – kantavuus

Lähdetään liikkeelle kantavuudesta. Jokaisella objektilla, elävällä eläimellä, ihmisellä, autolla jne. on jokin piste mihin saakka kuormankantokyky riittää. Jokaisella puulla on oma pisteensä missä kohtaa se ei enää kestä tykkylumen kuormaa.

hevosen kantokyky
Kaikelle on olemassa se piste missä kantokyky loppuu.

Hevosalalla kun olemme ja tarkastelemme hevosen kantokykyä niin otetaanpa esimerkiksi hevostraileri:

Hevostrailerin kantavuus

Hevostrailerille on määritelty rekisteriotteessa mikä on sen kantavuus. Kantavuus määräytyy trailerin rakennusmateriaalien mukaan: iskunvaimentimien kantavuus, akselin kantavuus, pohjan kantavuus jne.

Sillä ei ole merkitystä miten hevoset seisovat kyseisessä trailerissa, jos ne painavat reippaasti yli sen mitä trailerin kantavuus on, aiheutetaan trailerin rakenteisiin mekaanista korroosiota joka johtaa rakenteiden pettämiseen, rikkoutumiseen, vääntymiseen jne.

Tasapainoinen ja lihaksikas hevonen ei siis paranna trailerin kantavuutta.

Ylikuorma

(Yli)kuorma voidaan sitoa tai se voi olla trailerissa irrallisena. Jos kuorma jätetään irralliseksi se pääsee liikkumaan.

Liikkeen mukana tulee kiihtyvyys, nopeus, voima, inertia jotka johtavat siihen että kuorman aiheuttama iskuvoima kasvaa. Kasvanut iskuvoima luonnollisesti lisää paikallisen mekaanisen korroosion määrää.

Mutta ylikuorma on silti ylikuormaa, sidottuna tai irrallaan. Akseli on silti vaarassa vääntyä tuli siihen sitomattoman kuorman iskuja tai ei.

Käännetään sama nyt hevoseen:

Hevosen kantokyky ”kantavuus”

Hevoset eivät tule Böckmannin tehtaalta valmiista samanlaisista komponenteista rakennettuina. Niillä tulee mukaan geenit, ympäristö, valmennus jne. Eli hevosen kantavuus on merkittävästi vaikeampaa laskea kuin ensimmäisen esimerkin hevostrailerin kantavuus.

Fysiikan lait

Fysiikan lait eivät kumoudu. Iso hevonen ei välttämättä ole tae että se voi kantaa raskasta kuormaa, kuormankantokykyyn vaikuttaa valtava määrä erilaisia tekijöitä, hevosen rungon rakenne näistä ehkä yksi tärkeimmistä.

Jos hevosen kuorma kasvaa yli sen ideaalin kantokyvyn hevosen stressitaso ja loukkaantumisriski nousee merkittävästi. Tutkimustietoa tästä aiheesta löytyy jo melkoinen määrä. Sama pätee sekä kannettavaan että vedettävään kuormaan.

Hyvin harvoin hevonen menee rikki kerrasta kun sillä on ylikuormaa, mutta ylikuorma tuo jatkuvaa korroosiota sen kehoon ja altistaa vammoille ja pitkään jatkuneena siitä seuraa erilaisia akuutteja vammoja kuten jänne- ja nivelvammoja ja erilaisia lihasongelmia. Lisäksi ylikuorman aiheuttama fysiologinen stressi altistaa hevosen mm. vatsahaavalle. Pelkästään hevosen oma ylipaino voi olla tätä ylikuormaa, hevosen ylipainon tuomat ongelmat ovat täysin samat kuin ihmisillä, se laittaa lihakset, nivelet ja jänteet koville.

Voima kasvaa liikkeessä

Mutta mitäs sitten kun on iso hevonen ja pieni ratsastaja? No, siinähän käy niin, että jos hevosen liikemekaniikka on suurempi kuin ihmisen (mitä se siis aina on, mutta suhteessa ihmisen kokoon todella suuri) niin se pieni ihminen lentää korkeammalle. Liike kasvaa suureksi, jolloin myös iskeytyminen takaisin satulaan on suurempi. Eli liike kasvattaa voimaa.

Jos kyseessä on vaikkapa lennokkaan ravin omaava 165cm hevonen ja 35kg 140cm lapsi, asetetaan itseasiassa se lapsi suurempaan riskiin loukkaantua tai kehittää jonkinlaisia lantion ja alaselän ongelmia. Iskuvoima kasvaa kun mennään harjoitusravia ja hevonen ponnauttaa lapsen ylös satulasta. Tämä johtaa vääjäämättä vääränlaiseen kehon käyttöön lapsella. Meillä selkärankaisilla (hevosilla + ihmisillä) on sisäsyntyinen tarve (refleksi) suojata meidän selkärankaa, joten ihminen väkisinkin jännittää lihaksensa suojatakseen rankaansa iskulta mikä seuraa takaisin satulaan pamahtamisesta.

Sama tapahtuu hevoselle jos selässä oleva paino on suuri. Se pyrkii suojaamaan selkärankaansa (etenkin harjoitusravissa) ratsastajan aiheuttamalta iskulta.

Mitä tapahtuu kun hevonen jännittää selkälihaksensa? Sen selkä menee notkolle.

ritari ja hevonen
”Mutku ne entisajankin ritarit ratsasti painavien haarniskojen kanssa” – sehän ei ole mitenkään validi peruste tänä päivänä. Hevoset oli matalia, leveitä, järeäluustoisia kestävyysurheilijoita, ei mailereita ja sprinttereitä – keskiajalla hevoset oli alle 140cm korkeita, Hakkapeliittojen hevoset olivat 110-120cm, suurimmat 130cm korkeita. Eikä ne ritarit pitkin päivää niissä haarniskoissaan hengaillut, eihän ne pystynyt käymään edes pissalla niiden kanssa, saati päässyt itse satulaan ja sieltä alas. Hevosilla matkattiin Englannista Lähi-itään, ja samoilla vielä takaisin vuosikymmenen päästä. Niiden perus- ja kestävyyskunnolla ei ole mitään tekemistä nykypäivän hevosten kanssa. Ja jälleen: SUHDELUKU. Kuinka paljon sen ajan hevoset pystyivät suhteessa omaan kokoonsa kantamaan painoa. (Kuvapankki)

Ylikuorma on aina ylikuormaa, riippumatta missä muodossa se on. Laivakin uppoaa jos se ylikuormataan, ihan sama ylikuormataanko se vedellä vai kiinteällä massalla.

 


Lisään tähän nyt muutamia tutkimuslinkkejä aiheeseen. Lukekaa ne ja myös niiden lähteet. Hevosen oma ylipaino sekä ratsastajien kasvava paino on iso ongelma länsimaissa ja siksi aiheesta löytyy paljon myös tieteellistä tutkimusta.

Nyt ei kuitenkaan ole kysymys IHMISEN PAINOSTA, vaan siitä millaista painoa hevonen pystyy kantamaan.

aasi ja kuorma
Maailmassa on miljoonia hevoseläimiä töissä päivittäin, sekä vetämässä että kantamassa kuormaa. Hakusanoilla ”working equids” tai ”welfare of working equids” löytyy roppakopallinen tutkimustietoa mitä esim. toistuvat ylikuormat tekevät hevosille ja hevoseläimille. Me katsomme asiaa yleensä harrastamisen näkökulmasta, mutta miljoonille hevosille ylimitoitetut kuormat ja puutteellinen työergonomia on arkipäiväistä. Ja kuorma kuuluu nimenomaan työergonomian alle! (Kuvapankki).

 

Lue myös muut kirjoitukset kuormankantokyvystä:

Mitkä asiat vaikuttavat hevosen kuormankatokykyyn (osa 2.)

Kuinka paljon hevonen voi kantaa painoa? (Kuormankantokyky osa 3.)

Hevosen satulansija (kuormankantokyky osa 4.)

Hevosen selän terveys ja rakenne (kuormankantokyky osa 5.)


Lähteitä:

The influence of rider:horse bodyweight ratio and rider‐horse‐saddle fit on equine gait and behaviour: A pilot study

Tästä lukekaa myös lähteet!

Evaluation of Indicators of Weight-Carrying Ability of Light Riding Horses

Effects of girth, saddle and weight on movements of the horse

Method for estimating maximum permissible load weight for Japanese native horses using accelerometer‐based gait analysis

High intensity, short duration pulling in heavy horses: physiological effects of competition and rapid weight change

(tuolta löytyy aiheesta: pienet hevoset omaavat useasti paremman kuormankanto- ja vetokyvyn kuin suuret – muistakaa sana ”suhteessa”, suhteessa omaan kokoonsa!).

Effect of the rider position during rising trot on the horse׳s biomechanics (back and trunk kinematics and pressure under the saddle)

Artikkeleita:

Are you too heavy for your horse?

The rider weight debate and why it’s not fat-shaming: H&H responds

How Much Weight Can a Horse Carry?

Samasta tutkimuksesta:

Horses’ Weight-Carrying Ability Studied