Hevosen heinämaha, mikä se on?

Seurasin keskustelua hevosen heinämahasta ja siihen näyttää liittyvän paljon erikoisia harhaluuloja. Mikä siis on heinämaha ja mistä se tulee ja erityisesti: miten heinämahaa voidaan ennaltaehkäistä: lue lisää…

Heinämaha = heikko keskivartalon lihaksisto.

Heinämahainen hevonen voi olla lihava tai laiha ja kaikkea siltä väliltä. Heinämahainen hevonen voi olla nuori tai vanha ja kaikkea siltä väliltä. Heinämahainen hevonen voi asua pihatossa, laitumella, karsinassa ja missä tahansa näiden väliltä. Heinämahainen hevonen voi olla sairas tai terve ja kaikkea näiden väliltä.

Hevosen suolisto

Hevosen suolisto painaa keskimäärin 30% hevosen omasta painosta ja täyttää hevosen ”vatsan” kylkiluiden takaa. Suolisto makaa irrallisena vatsalihasten päällä. Kylkiluut taas suojaavat tärkeitä sisäelimiä kuten sydäntä ja keuhkoja yms. aivan kuten ihmisillä ja koirilla.

500 kiloisen hevosen suolisto painaa keskimäärin 150kg, eli suolisto on ka 30% hevosen elopainosta. Ruuansulatuksen lisäksi suolistolla on merkittävä tehtävä hevosen lämmönsäätelyssä: suolisto pitää hevosen talvella lämpimänä jos se saa säännöllisesti tarpeellisen*** määrän korsirehua (rehumassan pilkkoontuminen suolistossa vapauttaa lämpöä). Vatsalihakset auttaa hevosta tuottamaan nopeita askellajeja.

Suolistoon mahtuu vain x määrä tavaraa. Erilaisista syistä rehumassa voi matkata suolistossa hitaammin tai nopeammin. Näitä syitä on mm. liikunnan puute, heinän huono sulavuus, erilaiset suolisto-ongelmat ja sairaudet. Mutta silti sinne suolistoon mahtuu vain x määrä tavaraa, yksilöstä riippuen. Se mitä menee sisään, matkaa suoliston läpi pilkkoutuen vähitellen hevosen keholle hyötykäyttöön kuten energiaksi ja loput tulee ulos kakkana… ja jos ei tule ulos, on tila nimeltään ummetusähky.

Tämä 150 kiloinen suolisto ”makaa irrallisena” hevosen vatsalihasten päällä. Vatsalihasten ensisijainen tehtävä on kannatella hevosen suolistoa ja auttaa hevosta ulostamisessa (ulostaessa eli vatsalihaksia supistaessa hevonen pyöristää selän, vatsalihakset pyöristää selän, selkälihakset notkistaa).

Kun/jos ne vatsalihakset sitten heikkenee niin vatsa ”pömpähtää”, pullahtaa. Maan vetovoima alkaa vetämään vatsaa kohti maata.

Myytti: hevonen ei voi syödä olkea koska se tekee heinämahaa

Tavallaan totta ja tavallaan tarua.

Oljessa on pääsääntöisesti hyvin vähän valkuaista ja hevonen tarvitsee valkuaista lihasten ylläpitämiseen. Jos hevonen ei saa tarpeeksi valkuaista, sen lihaksisto alkaa heikkenemään.

Mutta jos hevosen ruokinnassa proteiinit on kunnossa niin olki ei tee hevoselle heinämahaa. Olki sulaa ja kulkee yleensä heinää hitaammin suolistossa, mutta se matkaa silti suoliston läpi ja se mitä ei mene hyötykäyttöön poistuu suolesta kakkana.

Sairaudet ja vanhuus

Sairaudet ja vanhuus aiheuttaa helposti keskivartalolihasten heikkenemisen. Tämä on usein seurausta vähentyneestä liikunnasta, ja tietyn pisteen jälkeen vain luonnollisesta vanhenemisesta. Vanhalla hevosella voidaan kuitenkin pitää kroppaa kunnossa, niin kauan kun se jaksaa ja pystyy. On paljon reilusti yli 20 vuotiaita hevosia joita jumpataan säännöllisesti ja joilla on timmi vatsa.

Maan vetovoima vetää meitä kaikkia puoleensa, ja koska hevonen on horisontaalinen neliraajainen eläin, vetää maan vetovoima jatkuvasti hevosen painavaa suolistoa alaspäin. Mitä heikommat lihakset, sen enemmän vatsa alkaa osoittamaan kohti maata. Lähes kaikkien luurankolihasten (kaikilla eläimillä) yhtenä tehtävänä on vastustaa maan painovoimaa (vrt. vanha ihminen painuu kumaraan kun lihakset eivät jaksa enää vastustaa painovoimaa – hevosella taas alkaa selkä painumaan ja vatsa pullahtaa).

Tietyt sairaudet kuten esim PPID, eli hevosten cushing vaikuttaa suoraan vatsalihaksiin ja näillä hevosilla on usein heikko ylä- ja alalinja (aka selkäranka tulee näkyviin, vatsa pullahtaa), sillä PPIDssä IIa ja IIb lihassolut (nopeita lihassoluja joita on vatsalihaksissa ja ylälinjassa paljon) alkavat surkastumaan, tämä kuuluu sairauden kuvaan.

Sairauden aiheuttamaa lihaskatoa voidaan toki hyvin pitkään ja hevosen mukaan estää säännöllisellä ja suunnitelmallisella liikunnalla, suunnitellulla ruokinnalla ja oikealla lääkityksellä.

Monet muutkin sairaudet kuin PPID, ja vaikkapa sisäloiset, voivat vaikuttaa alalinjan lihaksiin, yleensä epäsuorasti -> hevosen kestävyyskunto laskee -> lihakset alkavat heikkenemään.

Heinämaha tarvitsee jumppaa

Heinämahaa voi torjua lopulta melko yksinkertaisesti eli huolehtimalla optimaalisesta proteiinin saannista hevosen liikuntaan nähden sekä monipuolisella jumpalla.

Vatsalihaksille pelkkä kävely ei riitä (ellei hevonen kävele erittäin koottuna, ns. puoliaskellusta tai vedä raskasta kuormaa samalla). Toki jos kävely on vaihtelevassa tai epätasaisessa maastossa, silloin myös vatsalihakset ovat aktiiviset. Vatsalihakset vaativat raskaampaa työskentelyä, kokoamista, mäkiä, peruutusharjoituksia, porkkanajumppaa. Ravi ja laukka kehittävät ja aktivoivat vatsalihaksia. Myös mäkitreeni, puomit ja kavaletit tekevät hyvää vatsalihaksille.

PS. Monesti syvä kuve tarkoittaa samaa asiaa: heikkoja vatsalihaksia.

*** tarpeellinen määrä rehua = ei liikaa, ei liian vähän. Hevosen olisi hyvä syödä pieniä annoksia mahdollisimman usein jolloin rehumassaa olisi mahdollisimman tasaisesti suolistossa, sen pureskeluntarve täyttyy ja syömisen aikana erittyvä sylki pääsee neutraloimaan jatkuvasti muodostuvia vatsahappoja. Se ei kuitenkaan tarkoita että rehua tarvitsisi talvella syöttää merkittävästi enemmän (yli hevosen normaalin ravinnontarpeen), vaan että hevonen syö sopivan määrän tarpeeksi usein.