Ohjasajo

Monipuolista jumppaa hevosille

Ohjasajo on perinteisesti mielletty ajo-opetuksen osaksi. Ohjasajo on kuitenkin monipuolista ja hyödyllistä liikuntaa kaikille hevosille. Monissa maissa ajohevosten lisäksi myös ratsut opetetaan ohjasajoon. Nuorelle hevoselle voidaan opettaa monia taitoja ohjasajaen ennen ratsutusta. Ohjasajoon opetettu hevonen on usein helpompi myös ratsuttaa sillä se on jo oppinut monia ääni- ja ohjasapuja.

IMG_7552
Kokeneemmat valjakot voivat harjoitella ohjasajaen väistöjä, ohjauksen hienosäätöä, erilaisia tapoja jumpata hevosta maastakäsin.

Termeistä ja säännöistä

Suomessa on yleisesti käytössä ainostaan yksi termi ”ohjasajo”, mutta toisinaan puhutaan myös maasta-ajamisesta tai takaa-ajamisesta sekä hyvin harvoin maasta ratsastuksesta. Maasta ratsastus (in hand training) viittaa kuitenkin enemmän ratsun kouluttamiseen maasta käsin hevosen vierellä kulkien, joka voidaan kyllä yhdistää ohjasajoon.

Koska ohjasajo ei ole virallinen kilpalaji, sillä ei ole kansainvälisiä vakiintuneita sääntöjä eikä täysin vakiintuneita termejä. Ohjasajoon liittyviä sääntöjä löytyy esimerkiksi ponien käyttöluokkien säännöistä, sillä monet ponirodut voidaan esittää näyttelyissä ja kantakirjauksissa ohjasajaen. Virallista kansainvälistä protokollaa ohjasajoon ei kuitenkaan ole olemassa.

Rakkaalla lapsella monta nimeä

Long reining viittaa yleensä enemmän kouluratsastustyyppiseen ohjasajoon, jossa tehdään kouluratsastuksen liikkeitä ohjasajaen. Myös valjakkoajossa puhutaan yleisimmin long reiningistä.

Ground driving viittaa enemmän taas ajo-opetukseen ja yleisemmin käytetty termi Yhdysvalloissa kuin Isossa Britanniassa. Työajossa puhutaan enemmän ground drivingista kuin long reiningistä.

Vaikka nimiä ja termejä olisi useita, on kaikissa silti kyse samasta asiasta ja tehdään samoja asioita.

Ohjasajo moneen tarpeeseen

Ohjasajoa voidaan hyödyntää hevosen opetukseen, kuntoutukseen, valmennuksen monipuolistamiseen. Ajo-opetukseen ohjasajo kuuluu tärkeänä osana, ja mitä paremmin hevonen toimii ohjasajossa, sen paremmat edellytykset sillä on toimia myös ajossa.

Monissa maissa hevosia treenata ohjasajaen ratsastukseen, myös vaativiin liikkeisiin. Ratsuja valmennetaan tasaisin väliajoin myös ohjasajaen. Valjakkoajohevosia valmennetaan säännöllisesti myös ilman vaunuja ohjasajaen.

Työajosta valtaosa tehdään ohjasajaen maasta käsin.

Äestystä
Työajon monet työt tehdään ohjasajaen kuten kyntö, äestys, lanaus, tukinjuonto jne.

Kuntoutukseen ja satulanvaihdon yhteyteen

Ohjasajo on erinomainen tapa liikuttaa kuntoutettavaa hevosta tai satulan vaihdon yhteydessä. Ohjasajaen voidaan harjoitella samoja asioita kun ratsain tai kärryillä / vaunuilla, mutta ilman ratsastajan painoa. Mitä vähemmän varusteita, sen vapaammin hevosen keho pääsee liikkumaan.

ohjasajo
Ohjasajo on hyvä tapa kuntouttaa hevosta. Pääset katsomaan hevosen liikettä eri näkökulmasta kuin selästä tai kärryiltä. Ohjasajo on hyvä vaihtoehto satulanvaihdon yhteydessä tai selkäongelmista kärsiville hevosille.

Ohjasajon varusteet

Ohjasajoa voidaan tehdä hyvin minimaalisilla varusteilla. Tarvitset hevosellesi sopivat suitset, ohjat sekä silan jossa on ohjasrenkaat (turvallisuustekijä: pitkät painavat ohjat eivät saa joutua hevosen jalkoihin. Lisäksi ohjasrenkaat tasaavat ohjan välystä ja ylimääräistä liikettä hevosen suuhun).

ohjasajovyö ja ohjat
Ohjasajossa parhaat varusteet ovat suitset, viikselliset kuolaimet (ajokuolaimet, ajokanget tai esim full cheek kuolaimet), sila tai ohjasajovyö jossa on ohjasrenkaat ohjien pujottamista varten sekä käyttöösi ja käteesi sopivat ajo-ohjat.

Kuolaimissa suosittelen ajokuolaimia tai viiksellisiä kuolaimia.

Ohjia on erilaisia, valitse omasi tarpeesi mukaan. Apua valintaan saat tästä artikkelista: Ajo-ohjilla on väliä

Ohjastyöskentely ja tuntuman harjoittelu

Ohjasajossa haastavinta on ohjastyöskentely sekä tuntuman harjoittelu. Ratsastuksessa ja ajossa ihminen on sijoittunut aina samaan kohtaan suhteessa hevoseen (eli istuu satulassa tai penkissä), mutta ohjasajossa kävellään hevosen perässä. Kun ihminen ja hevonen liikkuvat omilla jaloillaan tulee hallita sekä oma että hevosen rytmi.

Tuntuman harjoittelu on taito jossa ei ole koskaan valmis. Siinä voi kehittyä läpi elämänsä ja jokaisen hevosen kanssa sen joutuu hakemaan uudelleen. Se tekee ohjasajosta mielenkiintoista ja palkitsevaa, oikeastaan vain taivas on rajana miten pitkälle siinä voi kehittyä.

Uusia näkökulmia ja hevosen opettaminen

Ohjasajossa näet hevosen uudesta näkökulmasta. Voit kulkea sen vierellä, takaviistossa tai suoraan takana, jolloin näet eri kulmista miten hevosesi liikkuu.

Hevonen tulee valmistella ja opettaa ohjasajoon huolellisesti. Pitkät ohjat jotka valuvat selän yli tai joutuvat hännän alle voivat pelästyttää kokemattoman hevosen. Ohjien kanssa karanneen hevosen uudelleen opettaminen ajoon tai ohjasajoon on työläs ja pitkä prosessi, joten alkuopetukseen kannattaa kiinnittää erittäin paljon huomiota ja pyytää ammattilaista apuun jos olet itse epävarma.

Hyödyllistä liikuntaa myös ihmiselle

Ohjasajo parivaljakolla
Pitkät maastolenkit ohjasajaen ovat hyödyllisiä sekä hevoselle että ihmiselle. Tässä ollaan lenkillä parivaljakon kanssa.

Sen lisäksi että ohjasajo on erinomainen keino monipuolistaa hevosen valmennusta ja hyödyllistä liikuntaa hevoselle, se on hyvää liikuntaa myös ihmiselle. Yhden tunnin aikana ehtii tulla monta kilometriä mittariin.

Ohjasajoa voidaan tehdä kentällä, tarhassa, pellolla, oikeastaan missä vain hevosen luonteen ja koulutustason mukaan. Maastovarman hevosen kanssa voidaan lenkkeillä pitkiäkin kävelylenkkejä ohjasajaen.

Ohjasajotunnit ja kurssit

Kurssitan ja opetan ohjasajoa ympäri Suomea, säännöllisesti Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella. Ohjasajotuntien hinnat voit katsoa hinnastosta. Pyydä tarjous kurssille osoitteesta miisa @hevoskoulutus.fi – kurssitan mielelläni niin isoja kuin pieniä ryhmiä.

Voit tulla opettelemaan ohjasajoa tallillemme kokeneilla ja opetetuilla hevosillamme. Ohjasajo sopii kaikille, myös ihmisille jotka eivät halua ratsastaa mutta haluavat harrastaa hevosia. Sopii myös lapsille ja nuorille.

Ohjasajokurssi
Kurssitan ohjasajoa ympäri Suomea. Ohjasajo voidaan yhdistää myös hevosen jumppakursseihin. Kurssit sisältävät teoriaosuuden, tuntumaharjoittelua sekä harjoittelu hevosten kanssa.
Hevosenomistajat lehti
Artikkeli ohjasajosta Hevosenomistajat lehdestä 2019. Koko artikkelin voit lukea Hevosenomistajat verkkopalvelusta (tilaajille).

Lisää kuvia ja videoita ohjasajosta ja ohjasajotunneilta voit katsoa MW Hevospalveluiden Instagramista.

Kiinnostaako ohjasajotunnit tai kurssi? Ota yhteyttä.

miisa @hevoskoulutus.fi
050 464 9585 (9-17, jos en heti pääse vastaamaan laita tekstiviesti / Whatsapp)

Lue erilaisista ohjasajo-ohjelmista ja säännöistä tästä linkistä.