Ajo-ohjilla on väliä

Minulta kysytään paljon erilaisista ajo-ohjista. Ohjastajan ”käsiala”, ohjien pituus, paksuus sekä materiaali vaikuttavat ajomukavuuteen. Ohjat olisi hyvä valita työn mukaan, tässä muutama vinkki ohjien valintaan. Ohjien kohdalla suosittelen aina välineurheilemaan, se kannattaa!

Ohjan paksuus

Käden koko

Itselläni on pieni käsi, hanskan koko on 6,5 – 7. Tämä vaikuttaa todella paljon ohjien valintaan. Työajo-ohjien on oltava pitkät, jolloin esimerkiksi ohjasajossa ohjasperää on kädessä iso nippu. Pienestä kädestä loppuu tila jos ohjat ovat liian leveät ja paksut.

Pitkät ohjat eivät voi olla liian kapeatkaan, muuten niiden kestävyys heikkenee. 1,6 – 2 cm leveät ovat pieneen käteen miellyttävimmät, aikuiselle paras leveys on 1,9cm. Kahvalliset raviohjat ovat usein jopa 2,5cm (=tuuman) paksut, ja ilman kahvoja kankeat kädessä. Valjakko-, työ- ja ohjasajossa kahvoja ei käytetä lainkaan.

2013
Pitkissä ohjissa ohjasperää tulee paljon käteen ja ohjien paino nousee (huom. tämä vaikuttaa myös hevoseen). Pidä aina ohjasperät kädessä, älä tiputa niitä maahan ettet vahingossa astu niiden päälle (eli ”hevosen suuhun”) tai kompastu / jää niihin kiinni. (Kuva: MW)

”Käsiala”

Meillä kaikilla on omanlainen käsiala ajaessa. Jokainen hevonen vaatii erilaista tuntumaa ja kaikkien kanssa syntyy oma kieli.

Jos ajaa useampia hevosia, huomaa että eri hevoset toimivat eri tavalla ja varusteet vaikuttavat. Toisten hevosten kanssa tykkään (ohjas)ajaa läheltä, ohuilla ja keveillä ohjilla, toisten kanssa kauempaa ja painavammilla ohjilla.

Älä siis lukkiudu vain yhteen, koita kaksia, kolmia erilaisia ohjia. Mitkä sopivat omaan käteen, mitkä tuntuvat kankeilta? Koita eri hevosten kanssa erilaisia ohjia, huomaatko eroa?

IMG_7552
Jumppaamisessa ja väistöissä lyhyet ja kapeat ohjat ovat käytännölliset ja ketterät. Nämä ohjat on 2,8m pitkät ja 1,6cm leveät ja päässä on pikalukot. (Kuva: MW)

Ohjien pituus

Eri valmistajat ilmoittavat pituuden eri tavoin. Yleisesti vakiintunut tapa on ilmoittaa pituus per 1 ohja, ohjia ollessa kuitenkin aina 2 = oikea ja vasen. Esimerkiksi työajo-ohjat 8 metriä tarkoittaa yhteensä 16 metriä ohjaa.

Normaalit valjakkoajoon hevosille tarkoitetut ohjat ovat 4,5 – 5m pitkät. Ne soveltuvat vaunuille ja kärryille. Työajoon hevosella ne jäävät liian lyhyeksi.

näyttökuva 2019-01-17 kello 20.40.02
Vaunulla ja kärryillä ajaessa on hyvä olla sopivan mittaiset ohjat jolloin ohjasperiä ei tarvitse tunkea ”pepun alle” eivätkä ne pääse tipahtamaan esim pyöriin tai akseliin.  (Kuva: MW)

Työohjat ovat 6 – 8m pitkät. Ohjien tulee olla niin pitkät että käteen jää ”vähän pelivaraa” kun olet hinattavan laitteen takana.

Ohjasajo-ohjat olisi hyvä olla myös pitkät, vähintään 8 metriä. Juoksuttaessa kahdella ohjalla saat tarpeeksi ison ympyrän, eikä ohjat ”lopu kesken”.

näyttökuva 2019-01-17 kello 20.38.25
Ohjissa olisi hyvä olla tarpeeksi pituutta että voit kulkea vedettävän laitteen takana, eikä ohjat ”lopu kesken”. (Kuva: MW)

Ohjien väri

Valjakko- ja vaunuajossa on hyvä huomioida, että etiketin mukaan ajetaan ruskeilla ohjilla. Mustilla ohjilla ajetaan ainoastaan hautajaisissa.

Harrasteajossa ja työajossa ei vastaavaa etikettiä ole, mutta jos joskus ajeleekin ”ihmisten ilmoilla” niin tämä kannattaa huomioida.

Ohjien materiaali

Synteettiset

Yleisin synteettinen ohjamateriaali on beta, jonkin verran ohjia tehdään myös biothanesta ja nylonista. Valtaosa synteettisistä kestää suomalaisissa olosuhteissa, etenkin jos niitä valmistetaan Suomessa, mutta jos tilaat ohjat esimerkiksi Australiasta, tarkista että materiaali kestää pakkasta.

Vältä synteettisiä ohjia joissa soljet on kiinni niiteillä eikä ompelemalla. Niitit ja synteettinen materiaali eivät kestä yhdessä.

Olisi hyvä suosia ommeltuja ja pleissattuja ohjia, ne ovat kestävimpiä.

Kangas- ja nylonohjat

Kangas- ja nylonohjia myydään ensisijaisesti ohjasajoon. Ne ovat kevyet ja melko kankeat. Ne liukuvat hitaasti ohjasrenkaissa (ohjasavaimissa) ja ovat sen vuoksi hitaita myötäämään. Kangas- ja nylonohjat eivät ole tarkoitettu ajoon, eikä etenkään työajoon, joten ne eivät ole kestäviä.

Suurin miinus kankaalle ja nylonille tulee siitä että jos jostain syystä hevonen nykäisee tms., ne polttavat käteen jäljet ja ottavat kipeää.

Grippiohjat

Grippiohjat yleistyy niin ratsu- kuin ajopuolella. Ne ovat hyvät jos ajetaan esimerkiksi maratonia, tai maastossa vauhdilla, eivätkä ne ole liukkaat sateella tai lumella.

Grippiohjilla tulee nopeasti vahva, myötäämätön tuntuma ja esimerkiksi työ- ja ohjasajossa ne ovat ”tahmeat” ja haastavat. Grippiohjien kanssa hienosäätö on hankalaa. Grippiohjat voivat myös polttaa käsiä jos hevonen nykäisee.

Ohjasräimät ja köysiohjat

Köysiohjia voi olla sellaisenaan, tai niitä voidaan käyttää ohjasräimien kanssa. Ohjasräimät ovat nahkaa, köysi pleissataan niihin kiinni. Työajossa nämä ovat käytännölliset ja edullisempi vaihtoehto kuin kokonahkaiset ohjat.

Köysiohjat ovat yleensä kevyemmät kuin nahkaiset. Köysiohjat voi surutta jättää maahan huonollakin kelillä ja ovat helppohoitoiset.

459922_2747794985060_1918681731_o-1
Köysiohjat ovat kestävät ja toimivat työajossa. Ne ovat edullisemmat ja kevyemmät kuin nahkaohjat. (Kuva: Mika Salovaara)
img_8363
Toisinaan ohjat joutuu jättämään maahan lastaamisen ajaksi. Nahkaohjat likaantuvat eivätkä tykkää hyvää etenkin jos on märkää. Nahkaohjat olisi hyvä kääriä esim. längen nuppiin tai selustimeen. (kuva: MW)

Ei ole nahkaa voittanutta

Tämä toki on vain oma (ja kaikkien kavereiden) mielipide. Mikään ei ole miellyttävämpää kuin omaan käteen ”muotoutuneet” pehmeät nahkaohjat. Ne liukuvat sopivasti sormien välissä liikkeelle lähdössä, ne ovat sopivan vakaat ja kestävät.

Laatu

Nahkaa on montaa laatua. Kannattaa satsata laadukkaaseen. Eron huomaa käteen – tässä suosittelen vahvasti välineurheilemaan!

Älä osta nahkaisia ohjia jotka tuntuvat kuivilta ja koppuraisilta, ne eivät ole turvalliset, eikä niitä välttämättä saa notkistettua, vaan ne alkavat halkeilemaan.

Hinta-laatusuhde

Hyvien nahkaohjien tekemiseen tarvitaan laadukasta nahkaa, mielellään iso vuota, jolloin saumoja ei tule monta. Nahat ommellaan yhteen käsin, jolloin ohjista tulee kestävät. Laadukkaat ohjat on suunniteltu niin etteivät saumat osu ohjasrenkaiden kohdalle.

Käsin tehdyt, laadukkaat nahkaiset ohjat kestävät normaalissa ajossa ja hoidettuna vuosikymmeniä, tähän ei synteettiset taivu.

Vinkki:

Jos nahka- tai betaohjasi ovat liian lyhyet, voit pidentää niitä valjassepällä! Teetä niihin soljellinen jatkopala jolloin ne käyvät sekä vaunuille että työajoon.