Turparemmin sovittaminen vol 2

Hevosen ylähuulta sekä sieraimia liikuttavat jännemäiset lihakset kulkevat nenäpiin vierestä, turparemmin alta. Jos turparemmi on kireällä, nämä lihakset jäävät helposti puristuksiin jolloin hevosen ylähuuli ei pysty rentoutumaan eikä se saa avattua sieraimiaan kunnolla. Nämä kudokset kipeytyvät puristuksessa helposti mikä johtaa ”päänarkuuteen” ja saattaa aiheuttaa myös pään heiluttelua ja hevonen voi vastustella suitsimista tai riimun laittamista päähän (toki tätä voi aiheuttaa moni muukin tekijä, mutta tämä on yksi mikä kannattaa tarkistaa jos hevonen ei anna koskea päähän tai on hankala suitsia).

Erityistä huomiota turparemmin kohtaan ja kireyteen tulisi kiinnittää kuolaimettomilla suitsilla, joissa ohjasjännitteen tekemä paine tulee juuri näille kudoksille.

Hevonen avaa sieraimiaan näillä lihaksilla (kts edellinen artikkeli tästä linkistä) joten jos estämme lihaksia toimimasta ja puristamme ne kasaan, ei hevonen saa sieraimiaan rasituksessa kunnolla auki mikä taas heikentää sen hapenottokykyä. Ilman happea lihakset väsyvät nopeammin, eikä lihaksiston kehitys ole optimaalista.

Turparemmistä oikein sovitettuna ja riittävän löysänä ei ole hevoselle mitään haittaa, siitä voi olla jopa hyötyä, sillä se osaltaan estää jonkin verran poskiremmejä liikkumasta liikaa. Tarkistaa vain että se on oikealla kohdalla ja nenäpiin ja turparemmin väliin mahtuu kaksi sormea pystyssä (kts ohjeet tästä linkistä).

Hevosilla on eri mallisia, pituisia ja levyisiä päitä, niiden silmät ovat eri kohdilla, suut ja leuat ovat eri kokoisia jne. Eli ei ole ”one fit for all” suitsia (lue anatomisista suitsista tästä linkistä). Suitsien sopivuus on aina katsottava hevos-, työ- ja varustekohtaisesti. Kyömypäisillä hevosilla tämä videolla oleva ongelma ei korostu yhtä helposti kuin kuperapäisillä. Huomioidaan siis yksilölliset erot kun valitsemme hevosille varusteita. Suitsituksella voidaan parantaa hevosen suorituskykyä merkittävästi: pienillä asioilla voi olla suuri merkitys!

Jos haluat oppia lisää suitsien sovittamisesta, osallistu Suitsien sovittamisen verkkoluennolle tästä linkistä!