Anatomisesti muotoillut suitset

Anatomisesti muotoiltua pidetään hevosvarusteissa automaattisesti parempana kuin perinteisiä ”standardi”muotoiltuja varusteita. Mutta ovatko ne?

Pään muoto on yksilöllistä

On kuperaa, suoraa, köyryä ja kaikkea siltä väliltä. On pitkää, lyhyttä, kapeaa, leveää. On korkeaa ja matalaa poskipäätä, on leveää ja kapeaa otsapengertä, on isoja leveitä huulia, ja pieniä ja kapeita huulia. Sieraimet ja silmät voi olla eri malliset, eri korkeudella ja leveydellä.

Jokainen hevonen on omanlaisensa anatominen poikkeavuus. Pään ”sisältö” on sama: on kallo ja leukaluu, lihakset, hermot, jänteet, silmät, sieraimet jne. mutta kaikki vähän eri kohdilla, eri kokoiset, eri malliset. Ihan samalla tavalla kuin meillä ihmisillä; meillä kaikilla on eri malliset kasvot ja pää, eri kokoisia silmiä ja neniä eri kohdissa kasvoja.

Se on sitä yksilöllisyyttä. Kasvojen erityispiirteet ovat ne mistä me ihmiset tunnistamme toisemme. Ja hevosilla on ihan samat kasvojen erityispiirteet.

Anatomisesti muotoiltu = muotoiltu jollekin anatomiselle poikkeavuudelle

Koska jokainen hevonen on omanlaisensa anatominen poikkeavuus, silloin ”anatomisesti muotoillut” sopivat VAIN niille yksilöille joilla on samanlainen rakenne kuin se jolle tämä anatominen on alunperin muotoiltu.

Anatomisesti muotoiltu ei sovi automaattisesti siis kaikille, vain ainoastaan niille joilla sama anatominen poikkeavuus mille tuote on aluperin suunniteltu.

Jos siis anatomisesti muotoiltu on muotoiltu leveälle ja pitkälle päälle, se ei välttämättä sovi lainkaan hevoselle jolla on lyhyt ja kapea pää, vaan päinvastoin, voi olla jopa täysin sopimaton.

Sama pätee kaikkiin varusteisiin!

Anatominen rintaremmi on alunperin suunniteltu hevosille joilla on alhainen kaulanliittymä. Se on uurrettu jotta se ei painaisi hevosen henkitorvea eikä paina hevosta olkaniveleen estäen etujalan eteen viemistä.

Rintaremmin sovittaminen
Rintaremmit on sovittava hevoselle ja koitettava myös ajossa. Hevosen rakenne vaikuttaa istuvuuteen. Anatomisesti muotoiltu ei takaa että se sopii anatomisesti kaikille. Kuva: Salla Koivuniemi

Mutta väärin sovitettuna se voi olla hevosella jopa haitallisempi kuin suora rintaremmi. Jos uurre on liian kapea tai rintaremmi väärän levyinen ja pituinen, se voi liikkeessä painaa jopa suoraa rintaremmiä pahemmin hevosta henkitorvelle ja heikentää hevosen hapenottokykyä.

Heikentynyt hapenottokyky tai liike = heikentynyt suorituskyky!!!

Eli vaikka sitä myydään anatomisesti muotoiltuna, se on muotoiltu vain tietylle anatomialle.

Epäsopivat varusteet vaikuttavat liikkeeseen

Kaikki tietää että epäsopiva satula kipeyttää hevosen. Sama pätee kaikkiin hevosvarusteisiin. Hevonen ei välttämättä reagoi niihin yhtä voimakkaasti kuin epäsopivaan satulaan. Epäsopivat varusteet voivat olla vain epämukavat vaikka eivät varsinaisesti tuota kipua.

Epämukavuus ja/tai kipu johtaa siihen että hevonen muuttaa liikeratojaan. Muuttuneet liikeradat muuttaa hevosen kehonkäyttöä ja voi pahimmillaan johtaa jopa vakavaan ontumaan.

Pienillä asioilla voi olla valtavan suuri merkitys: hevosestasi voi löytyä jopa täysin uusi vaihde kun sen on mukava ja ergonominen liikkua. Eli asia johon kannattaa panostaa hieman aikaa ja vaivaa (mutta ei kuitenkaan välttämättä rahaa! Panostus sopiviin varusteisiin voi tarkoittaa pitkässä juoksussa jopa sievoista rahallista säästöä).

suitsien sopivuus
Suitsien yleisimmät ongelmakohdat: poskiremmi nousee liian lähelle silmää (vaikuttaa mm. etujalan ojennukseen sekä siihen että hevonen alkaa ”tilttaamaan” päätään), niskaremmi painaa korvan ja niskan lihaksia, poskiremmi hinkkaa tai painaa poskipäätä (ympyröity) tai turparemmi (kuolaimettomissa ja tavallisissa) painaa hevosen kasvojen jänteitä tai estää sieraimia laajentumasta.

Suitsien kanssa yksi yleisimmistä ongelmista on poskiremmit jotka nousevat kohti hevosen silmää, tai turparemmi joka painaa hevosen poskipäähän.

Hevosen anatomian ja rakenteen ymmärtäminen auttaa paljon hevosen varusteiden hankinnassa ja sovittamisessa.

Jos haluat oikeasti yksilölliset ja anatomisesti muotoillut: teetä varusteet valjassepällä.

Ainut tapa varmistua siitä että varusteet ovat yksilölliset ja juuri Sinun hevosellesi sopivat, teetä hevosesi varusteet valjassepällä. Silloin mitoitukset voidaan tehdä hevosesi yksilöllisen rakenteen mukaan.

Usein ne hevoselle parhaat ja ergonomiset varusteet ovat todella yksinkertaisia. Laadukkaasta nahasta tehdyt, hevosellesi istuvat suitset palvelevat vuosikymmeniä joten usein ne säästävät myös aikamoisen siivun rahaa.

#supportlocal


Kuuntele enemmän aiheesta podcastista:

Jos hevosen rakenne kiinnostaa, katso verkkokurssi: Hevosen rakenne. Opas hevosen omistajalle, harrastajalle ja hevosen ostajalle.