Hevosen liikunta

Miten liikutan hevosta? Kysymys vilisee eri asiayhteyksissä eri palstoilla. Ennen lyhyisiin vinkkeihin ja neuvoihin tarttumista tarkista seuraavat asiat:

Hevonen on aina yksilö

Ennen neuvon antamista tai neuvoon tarttumista tulisi tarkistella vähintään seuraavat asiat:

  • Hevosen lihavuuskunto (Henneke pisteytyksellä 1-9)
  • Hevosen lihaskunto
  • Hevosen peruskestävyyskunto
  • Hevosen ikä
  • Hevosen koulutustaso
  • Hevosen terveydentila ja mahdolliset aiemmat vammat ja sairaudet
  • Ympäristö jossa hevosta liikutetaan (pohjat jne)
  • Varusteiden sopivuus ja kunto
  • Ratsastajan / käsittelijän taitotaso ja peruskestävyyskunto

Näiden lisäksi hevosen terveyteen ja hyvinvointiin liittyy lisäksi rakenne, luonne, rotu (aineenvaihdunnalliset erot) ja monet muut, mutta puretaan nämä listatut ensin.

Hevosen lihavuuskunto

Hevosen ylipaino lasketaan sille 24/7 mukana kannettavaksi kuormaksi. Jos hevosella on 80 – 100 kiloa ylimääräistä painoa, eli se on lihava tai sairaalloisen lihava niin se vastaa sitä että sillä olisi jatkuvasti päällä 80 – 100 kiloinen painoliivi (+mahdollinen ratsastaja tai perässä vedettävä kuorma). Jos ratsastaja olisi vaikka 50kg niin hevosella on silloin 130 – 150 kiloa kuormaa kannettavana. 

Henneke lihavuuskunnon laskeminen
Arvioi paljonko hevosellasi on rasvaa ja pisteytä oheisen taulukon mukaisesti. Jos hevosesi kokonaispistemäärä on 6 tai yli se on hieman ylipainoinen, lihava tai sairaalloisen lihava, 4 tai alle se on hoikka, laiha tai sairaalloisen laiha. 5 on normaalipainoinen.

Hevosen lihaskunto

Jotta hevonen voisi tuottaa liikettä tai voimaa, sillä tulee olla lihakset. Lihakset kasvaa liikunnalla. Jotta lihas voisi kasvaa ilman että se tuottaa hevoselle kipua, tulee kuormituksen olla suhteessa hevosen peruskestävyyskuntoon. Tämä tarkoittaa sitä että liikunnan määrää ja kuormitusta nostetaan aina asteittain.

Vrt. Alat kylmiltäsi hiihtämään: vedätkö ensin kilometrin lenkin ladulla, vai lähdetkö suoraan umpihankeen ilman latuja ja hiihdät 12 kilometrin lenkin? Kummasta tulet kipeäksi? Jos liikunta kipeyttää hevosen toistuvasti, se lopettaa liikkumisen tai sille alkaa tulla erilaista häiriökäytöstä.

Hevosen peruskestävyyskunto

Siinä missä ihmisille, myös hevosille rakennetaan aina pohjalle peruskunto. Puhutaan peruskuntokaudesta ja pohjakunnosta. Jos tässä oikoo mutkia, se kostautuu nopeasti loukkaantumisina ja sairastumisina. Peruskuntokauden tulisi olla 6 – 12 viikkoa riippuen tässäkin jo listatuista asioista.

Peruskuntokaudella ei hikoilla eikä sykettä nosteta yli 110 lyöntiä minuutissa (eli ei vedellä kovaa ravia ja laukkaa). Puutteellinen peruskuntokausi johtaa tutkitusti nouseeseen loukkaantumisriskiin. Loukkaantumisille altistaa myös poukkoileva liikunta sekä liikkumattomuus. Liikunnassa ja ruokinnassa mikään ääripää ei ole koskaan hyvä.

Aivan kuten ihmisillä, myös hevosilla liikunta jaetaan aktiiviseen elämäntapaan, terveysliikuntaan, kuntoliikuntaan sekä kilpaurheiluun. Nimensä mukaisesti terveysliikunta edistää hevosen terveyttä, kuntoliikunnalla kunto nousee. Kilpaurheilu on maksimisuorituskyvyn rajoilla ja valtaosa suomalaisista hevosista ei kaipaa sen tason rasitusta lainkaan.

Hevosen ikä

2 vuotiasta hevosta ei liikuteta samalla tavalla kuin 12 vuotiasta, eikä 12 vuotiasta liikuteta samalla tavalla kuin 32 vuotiasta. Näille löytyy kaikille omat, tutkittuun tietoon ja rotuun ja lajisuuntaan liittyvät liikuntasuositukset. Ikä ei kuitenkaan vielä kerro yksistään mitään, kaksi saman ikäistä mutta eri rotuista ja eri käytössä olevaa hevosta voi olla ihan eri pallokentillä kehonsa ja lihaksistonsa kanssa.

Hevosen koulutustaso

Puutteellinen peruskoulutus johtaa käsittely, ratsastettavuus ja ajettavuus ongelmiin. Jos hevonen ei ymmärrä mitä sen tulee tehdä tai mitä siltä odotetaan, sen stressitaso nousee, tämä nostaa entisestään kuormitusta (lue lisää: hevosen liikunta ja stressi). Ihmisen mielestä kevyt lenkki hevosella joka pelkää tai stressaa saattaa fysiologisesti vastata maksimisuorituskyvyn rajoilla olevaa suoritusta hevosen keholle. Tämä johtaa tutkitusti sairastumisiin, häiriökäytökseen ja urheiluvammoihin.

Hevosen terveys

Liikunnan tehtävä on ylläpitää ja parantaa hevosen terveyttä. Puhutaan terveysliikunnasta, kuntoliikunnasta ja sitten erikseen kilpaurheilusta. Liikunnalla ei ole terveysvaikutteita ellei sitä tehdä tarkoituksenmukaisesti terveyttä parantaen. Liian kuormittavalla liikunnalla aiheutetaan loukkaantumisia ja urheiluvammoja, toisaalta liikkumattomuus on valtava terveysriski ja aiheuttaa tutkitusti sairastumisia. Näille löytyy ihan tieteelliset määritykset, myös hevosille tehtynä.

Pohjat

Talvella hankitreeniä suositellaan lähes kaikkiin vaivoihin. Laitetaan muistutuksena, että jos viet hevosesi vesikävelymatolle niin aika mitä se kävelee matolla on keskimäärin 20 minuuttia ja veden pinnan korkeuden säädöillä sitten vaihdellaan kuormitusta.

Hanki ei poikkea tästä muutoin kuin että pinta on rullaavampi, hangen syvyyttä ei voi säädellä. Hevosen saa vakavasti kipeäksi jos treeni ei vastaa sen peruskuntotasoa vaan siltä vaaditaan liikaa sen kuntoon nähden. Hevoshierojana tämä on minulle ja kolleegoille tuttu aihe aina hankiaikaan.

Varusteiden sopivuus ja kunto

Epäsopivat varusteet ylipäätään aiheuttaa hevoselle stressiä ja kipua, mitkä taas pitkittyneenä johtaa mahdollisesti mahahaavaan sekä erilaisiin käytöshäiriöihin. Mitä raskaampaa suoritusta hevoseltasi vaadit, sen suurempaan rooliin nousee sopivat varusteet. Mitä alhaisempi koulutustaso tai peruskuntotaso hevosella on, sen isompia ja hankalasti korjattavia ongelmia saadaan epäsopivilla varusteilla, sekä kehoon että käytökseen.

Epäsopivat varusteet muuttavat hevosen tapaa liikkua (yleensä negatiiviseen suuntaan) ja johtavat sitä kautta kipeytymiseen mikä johtaa siihen että kyseinen liikutustapa aiheuttaa hevoselle stressiä sen jälkeenkin kun varusteet on sovitettu oikein. Nuorten hevosten kanssa käyttämällä ”sinnepäin” varusteita voidaan saada todella monimutkaisesti korjattavia ongelmia lihaksistoon, liikkeeseen ja käytökseen.

Ratsastajan / käsittelijän taitotaso ja peruskestävyyskunto

Ihmisellä olisi hyvä olla itsellä jonkinlaista kokemusta liikunnasta ja liikkumisesta jotta pystyisi edes vähän peilaamaan millainen vaste hevoselta vaaditulla treenillä on keholle, onko liikkuminen työpäivän jälkeen helpompaa kun lämmittelee ensin, kuinka kauan omalla kropalla menee jotta taipuu spagaatiin tai paljonko tarvitsee motoriikkaharjoitusta että voi kikkailla jalkapallolla? Jos et ole ihan varma, koita itse. Kuinka nopeasti väsyt kun kahlaat hangessa, kuinka kauan voit juosta hengästymättä, uida väsymättä. Tai jos olet jo urheilija: kuinka kauan sinulla meni että pääsit omalle maksimisuorituskyky tasollesi.

Vaikka hevosissa on urheilijoina paljon eroa ihmisiin, tietyt perusjutut ovat molemmilla samat. Jos hevonen esimerkiksi keksii vaikkapa epäsopivien varusteiden takia liikkua jollain epäergonomisella tavalla, se on kuin ihminen ja jää siihen epäergonomiseen tapaan kunnes se joko kävelee työterveyteen josta se lähetetään fysioterapeutille, tai sitten lääkäriin kun joku paikka meni rikki.

Ennaltaehkäisy on paras ja halvin lääke

Miksi nämä sitten on tärkeitä? Siinä missä ihmisten tuki- ja liikuntaelinsairaudet maksavat keskimäärin 3-4 miljardia euroa vuodessa valtiolle, hevosten tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat ihan yhtä arkipäiväisiä. Jännevammaa, nivelsairauksia, selkäongelmia, aineenvaihduntasairauksia, lihavuutta jne jne jne. Kaikki liikuntaan ja liikunnan laatuun sidottuja. Eli ei suinkaan ole ihan yhdentekevää miten hevosta liikuttaa, vai liikuttaako lainkaan, sillä vaikuttaa hevoseen ihan yhtä kokonaisvaltaisesti kuin ruokinnalla ja kokonaisvaltaisemmin kuin muulla hoidolla (loimitus, karsinan siivous, tarhojen siivous jne jne).

Liikkumisen ilo

Hevosen liikkumisen ilo ja hevosen vaste liikuntaan on sidottu meidän ihmisten osaamiseen ja taitoon. Hevonen ON luotu liikkumaan, sitä on jalostettu 5000 vuotta systemaattisesti liikkumaan. Terve hevonen nauttii liikkumisesta ja liikunnasta. Me ihmiset voimme ylläpitää sitä nautintoa… tai tehdä siitä epämiellyttävää pakkopullaa. Up to you. Millainen liikunnanope sinä haluat olla? Se joka painaa pään väkisin polviin vaikka pakarat ja takareidet huutaa hoosiannaa vai se jonka tunnilla huomaatkin vain jossain kohtaa saavasi pääsi polviin ilman kipua.

Muistetaan siis kohtuullisuus sekä seurataan niitä suosituksia. Hevosen liikunnan kuormittavuudelle on laskettu jo yli 100 vuotta sitten suositukset ja ne ovat pysyneet samanlaisina tähän päivään saakka tuhansista tutkimuksista huolimatta. Liikuntasuositukset ovat myös sidottu ruokintasuosituksiin. Eli molemmat, liikunnan ja ruokinnan voi perustaa tutkitulle tiedolle. Perustarpeiden perustaminen tutkitulle tiedolle kannattaa, sillä liikunta ja ruokinta yksistään vaikuttaa eniten hevosen kokonaisaineenvaihduntaan, terveyteen, stressinsietokykyyn jne jne jne. Molemmilla voi saada hevosen jopa kuoleman sairaaksi, toisaalta molemmilla voi parantaa hevosen eliniänennustetta, terveyttä ja hyvinvointia aivan mielettömän paljon.

PS. Ei tieto lisää tuskaa. Tieto vähentää tuskaa. Tietämättömyys on nimittäin se mikä tuskan alun alkaenkin aiheutti.


Jos haluat opiskella lisää liikunnasta, tutustu Hevosen liikuntasuunnitelma -verkkokurssiin, mikä on hevosen valmennusfysiologian ja terveysliikunnan perusteet kurssi.

Jos haluat opiskella lisää ruokinnasta, tutustu Hevosen ruokinnan perusteet -verkkokurssiin. Sieltä selkokieliset ohjeet hevosen ruokinnan laskemisesta ja miten saa ruokinnan ja liikunnan sopimaan yhteen ilman että hevonen lihoo tai laihtuu ja sille voi kasvaa jopa lihas tai kaksi.

Jos taas hevosesi lihavuuskuntoluokka on vähän korkea niin katso Hevosen painonhallinnan verkkokurssi ja pääset karistamaan ylimääräiset kilot terveellisesti ja turvallisesti pois.

Nämä kaikki saa myös yhdessä paketissa merkittävästi edullisemmin. Kursseilta myös ohjeet liikunnan monipuolistamiseen, valmiit liikuntaohjelmat 12 viikolle ja ohjeet miten liikutusta kannattaa suunnitella.