Varusteiden huoltaminen: kuolaimien desinfiointi ja helojen puhdistaminen

Varusteiden vuosihuolto pidentää varusteiden käyttöikää ja kestävyyttä. Tässä on muutama vinkki miten desinfioinnin ja kiillotuksen voi tehdä nopeasti ja helposti ilman hankaamista. Ei tarvita myrkkyjä, ei tarvitse pelätä aiheuttavansa vaurioita materiaaleille ja hintakin on edullinen. Tapoja ja aineita on monia, joskus tarvitaan järeämpiäkin aseita, mutta säännöllisesti huollettujen varusteiden heloille ja kuolaimille riittää kolme ainesosaa, etikka, ruokasooda ja vesi.

 

Etikan pH on 2,9 (mm. Virkon S pH 2,5). Etikka käy kaikenlaiseen desinfiointiin, sen pistävä haju haihtuu nopeasti ja se raikastaa.


Etikka ja ruokasooda

Etikka + ruokasooda on yhdistelmä jolla voi avata vaikkapa tukkeutuneen viemärin. Yhdistelmänä ne poistavat rasvaa, kalkkia ja desinfioi. Molemmilla on yksin tai yhdessä raikastava vaikutus, ne ovat turvallisia hengitettäessä tai nieltynä, eivätkä tiettävästi allergisoi. Hanskojakaan ei välttämättä tarvitse, vaikkakin etenkin ruokasooda kuivattaa pitkään käytettynä ihoa.

Etikan pistävä haju haihtuu nopeasti ja haihduttuaan raikastaa ilmaa. Etikka (hapan, pH 2,9) käy erinomaisesti desinfiointiaineeksi vaikka karsinoiden seiniin, kuten mäntysuopa (emäksinen pH9). Ruokasoodan pH on myös 9.

Helojen puhdistaminen

Rosteri ja messinkihelat saa helposti puhdistettua ruokasoodalla ja vedellä. Sillä voi puhdistaa turvallisesti arvometallejakin.


Veteen ja ruokasoodaan kostutetulla paperilla/rätillä on samanlainen teho kuin vesihiomapaperilla tai teräsvillalla. Toisin kuin hiomapaperi tai teräsvilla sooda on turvallista hengitettynä, eikä raavi ympärillä olevaa pintaa. Ylimääräisen soodan voi antaa kuivua ja pyyhkiä tai puhaltaa pois kuivuttua.

Messingille, kuparille ja arvometalleille löytyy erilaisia puhdistus- ja kiillotusaineita, jotka yleensä ovat syövyttäviä. Toistuvasti käytettynä metallinkiillotusaineet voivat tehdä kiiltävästä pinnasta himmeän, koska kaikkea ainetta on vaikea saada huuhdottua pois ja kuivuttuaan poistaminen on työlästä. Toisinaan syövyttäville kiillotusaineillekin on tarpeensa, mutta kannattaa kuitenkin koittaa ensin pehmeintä (ja edullisinta) vaihtoehtoa, etenkin kuolaimiin. Sooda on turvallista vaikka sitä jäisikin pintaan, joten etenkin ihoa vesten tuleviin heloihin se on ystävällisin vaihtoehto.

Desinfioiminen

Etikka-sooda on turvallista muovien kanssa. Kuvan pelhamit ovat vanhat, eikä kaikkia tummentumia enää saa poistettua.

 

Etikka-sooda liuos desinfioi nivelien väleistäkin. Desinfioinnin jälkeen kevyt huuhtelu riittää eikä tarvitse murehtia pesuainejäämiä.

Artikkeli kuolaimista
etikka-ruokasooda siivouksessa

Siivousaineiden pH

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s