Mitä yhteistä on hevosvarusteilla ja lääkkeillä?

Somessa keskustelut hevosvarusteista käy kuumana. Rikkooko satulassa käytetty häntäremmi ponin? Aiheuttaako kuolaimet aina vaurioita ja onko kuolaimettomat aina parempi kun ne eivät aiheuta vaurioita? Mielipiteitä on yhtä monta kuin niiden kertojaa, mutta usein faktat ja taustat unohtuvat tyystin. Mustavalkoinen kyllä-ei keskustelu ja hyvä-huono vastakkainasettelu ei kuitenkaan edesauta mitään eikä ketään, valtaosa meistä hevosihmisistä on kuitenkin todennäköisesti ihan tavallisia varusteiden sekakäyttäjiä.

Lue lisää: Mitä yhteistä on hevosvarusteilla ja lääkkeillä?

Keep it simple

Varusteissa on muutama mahtava juttu: kaikkia varusteita mitä kaupasta saa ei ole pakko käyttää. Varusteita voi säätää, niitä voi vaihdella tarpeen mukaan, ne eivät kasva osaksi hevosta vaan ovat ylimääräisiä tarvikkeita joita voidaan lisätä ja poistaa tarpeen mukaan. Luonnollisesti mitä vähemmän varusteita tarvitsemme sen yksinkertaisempaa ja nopeampaa hevonen on varustella ja sen edullisempaa hevosen varustelu on. Yleensä hevosen on helpoin ja optimaalisin liikkua kun ei ole ylimääräisiä tekijöitä rajoittamassa sen liikkeitä, eli etenkin urheiluhevosilla olisi hyvä pyrkiä siihen että remmejä olisi mahdollisimman vähän.

Tämän sanottuani, tyhjäsin valjashuoneen alkukesästä ja keräsin valtavan kasan myyntiin meneviä hevosvarusteita. Olen melko peruslaiska varusteiden suhteen, enkä jaksa säätää ylimääräisten remmien ja suojien kanssa jos niille ei ole tarvetta. Silti se myyntiin menevä kasa oli todella suuri. Ja silti valjashuoneeseen tarvitsi tehdä lisää seinätilaa että sain kaikki varusteet mahtumaan siististi. Eli tarvitsi niitä tavaroita tai ei, kummasti niitä vain tuntuu kertyvän. Myyntiin menevässä kasassa oli aika paljon varusteita joita on ehkä kerran koitettu tai pari kertaa pidetty, että tiedä sitten säästyykö sitä rahaa vaikka ei niin kamalasti ylimääräisiä varusteita hevosilla käyttäisi 😃🫣

Puolet on jo myyty ja edelleen olisi paljon ylimääräistä. Mistä ihmeestä sitä tavaraa vain tulee? Painepesuria lukuunottamatta kaikki kuvassa meille ylimääräisiä.

hevosvarusteet ovat kuin lääkkeet

Eräs ihana asiakkaani sanoi aiheesta hienosti: ”hevosvarusteet ovat kuin lääkkeet, joskus niitä tarvitaan, mutta kaikilla niillä on haittavaikutuksensa”.

Lääkettä tarvitaan parantamaan jokin vaiva. Varustetta tarvitaan parantamaan hevosen kykyä kantaa ihmistä tai vetämään kuormaa, valtaosa perusvarusteista, kuten valjaista ja satuloista, on kuitenkin kehitetty SUOJAAMAAN hevosta ratsastajan tai kuorman tuomalta paineelta.

Varustekauppa on miljardibisnestä maailmassa ja paikkansa ja aikansa silläkin. Kuitenkin se että on kehittynyt jokin varuste, johonkin tiettyyn spesifiin tarkoitukseen, ei vielä tarkoita että kyseinen varuste tulisi löytyä jokaiselta hevosenomistajalta: kun kaikilla ei ehkä ole sitä samaa ongelmaa. Jollain voi sitten olla jokin toinen ongelma.

Varusteet harvoin ratkoo mitään koulutuksellisia ongelmia, eikä niillä yleensä saada parannettua terveyttä (vaikka osaa voidaankin käyttää kuntoutuksessa apuna). Varuste on AINA ylimääräinen hevosen päällä, riippumatta mikä se on, joten sillä on hyötynsä, mutta ihan kuten millä tahansa lääkeaineilla tai jopa ravintoaineilla: myös haittansa.

lue tuoteseloste

On ihan hyvä perehtyä eri varusteiden ”tuoteselosteeseen” ennen varusteen käyttöönottoa. Jos sinulla on ongelma, vaikka nyt se että poni on pyöreä, sen ratsastajilla ei ole kovin hyvä istunta koska ponin ratsastajat ovat lähes kaikki aloittelijoita: kumpi menee edelle: varusteen (lääkkeen) hyödyt vai haitat? Poni on usein alkeistunnilla, sillä ei juurikaan hypätä vaan sen työ on mennä käyntiä ja ravia. Silloin turvallisuuden ja ponin hyvinvoinnin näkökulmasta on kivempi ja sille aloittelevalle ratsastajalle turvallisempi että se satula pysyy paikoillaan. Jos ponilla ratsastaa yksi taitava junnu jolla riittää tasapaino pitämään satula paikoillaan tai ponilla on ehkä joskus ollut selkäkipuja niin silloin sen häntäremmin voi jättää pois, tai miettiä jotain toista ratkaisua. Häntäremmillä ei saisi tokikaan korvata sopivan satulan hankintaa, mutta mehän emme useissa tapauksissa tiedä onko satula sopimaton. Heikolla tasapainolla ja lihaskunnolla varustettu ratsastaja saa kyllä sopivankin satulan valumaan sivuille, eteen tai taakse, eikä se ole mikään synti, saamme uusia hevosalan taitajia vain sillä harjoittelulla ja kaikki me aloitamme aina jostain. Mutta aina se vika ei ole varusteessa… joskus taas varustekin voi tehdä vian ratsastajaan… ei mustaa eikä valkoista vaan järjetön kirjo harmaan sävyjä.

Häntäremmi SAATTAA aiheuttaa painetta ja ongelmia peräaukon lihaksille sekä lantioon ja lonkkiin. Mutta saattaa on eri asia kuin että sanottaisiin ”aiheuttaa varmasti”. ”Nostaa riskiä” on eri asia kuin ”tapahtuu kaikille”.

Tavallinen aspiriini voi aiheuttaa ihmiselle ruuansulatuskanavan tulehdusta ja haavaumia sekä hengenvaarallista verenvuotoa. Nämä ovat ihan ensimmäiset mainitut haittavaikutukset. Tavallisen aspiriinin varoituksissa ja varotoimissa lukee myös että valmistetta on käytettävä varoen jos on raskaana tai kärsii allergioista. Eikä kukaan hyökkää somessa kertomaan ihmiselle jolla on päänsärkyä että ”kuolet verenvuotoon”. Joskus toki voi olla parempi ottaa buranaa tai panadolia juuri nyt siitä syystä että kuuluu johonkin riskiryhmään ja joskus voi olla todella tervetullutta saada vinkki että jokin toinen tuote voisi sopia mahdollisesti paremmin. Buranaakaan taas ei passaa ottaa jos on sydämen vajaatoimintaa tai kärsii huimauksesta. Burana aiheuttaa ilmeisesti melko yleisesti iho-oireita. Mutta se parantaa tehokkaasti kivut, joten hyöty menee haitan edelle. Todella monissa varusteissa hyöty menee haitan edelle, mutta ne haitat on ihan hyvä kuitenkin tunnistaa.

käytetään varusteita (ja lääkkeitä) harkiten

Emme käytä turhaan lääkkeitä, joten meillä ei ole tarvetta käyttää turhaan varusteitakaan. Emme pääsääntöisesti puutu kaikkien maailman ihmisten lääkkeiden käyttöön. Harva lukee lääkkeiden tuoteselostuksia ennen niiden ottamista (tunnustan), sama pätee hevosvarusteisiin, mutta ei siitä ainakaan haittaa olisi. Apteekissa osataan suositella jotain toista valmistetta jos edellisen kanssa on ollut ongelmia. Ihan yhtälailla hevosvarusteissa voi tulla ongelmia ja tilalle voi löytyä parempi ja toimivampi.

Tutkittua tietoa varusteista on viime vuosina tullut ihan kivasti. Ne ovat aina keskiarvo jostain isosta otannasta ja etenkin varustetutkimuksissa yksilölliset erot ovat olleet todella suuria. Se johtuu siitä että siellä on aina se ihminen säätämässä omiaan toisessa päässä (suurin muuttuja, meissä on valtavasti eroja), hevoset ovat rakenteeltaan, käytöltään ja elinympäristöltään erilaisia. Se mikä menee sille 2v ravihevoselle, voi olla täysi katastrofi 18 vuotiaalle harrasteponille.

Lue siis tuoteseloste. Jos varuste ei toimi, sitä voi koittaa säätää, jos se ei edelleenkään toimi niin vaihda tai älä käytä lainkaan. Jos tarvitset, käytä, jos et tarvitse niin älä käytä. Harjoittele käyttöä ja sovittamista ja jos lisävarusteella on korjattu jotain koulutuksellista tai liikkumistapaan liittyvää ongelmaa niin korjauksen jälkeen voit luopua ylimääräisestä varusteesta tai vaihtaa sen toiseen ilman että korjattu ongelma palaa (ongelma ei ole korjautunut jos hevonen ei kykene esimerkiksi säilyttämään jotain muotoa, tai tekemään jotain asiaa ilman lisävarustetta). Yksinkertaista 👌

ei ole lääkettä eikä varustetta jota ei voisi käyttää väärin tai jolla ei olisi haittavaikutuksia

Kollegaani lainaten: ”pienimmän haitan periaatteella”. Aina ei ole edes olemassa sitä optimaalista, ei vaikka kuinka tekisi töitä sen eteen, silloin valitaan paras mahdollinen ratkaisu pienimmän haitan periaatteella.

Toiveenani oli että päivittäin käytettävät varusteet olisi helposti ja esteettömästi saatavilla. Ei menisi turhaa aikaa tavaroiden kaivamiseen ja penkomiseen.