Haastattelut ja artikkelit

MW Hevospalvelut mediassa

Loimitus jakaa mielipiteitä. Mikä on sopivasti, mikä on sopiva?

Kahden tutkimuksen mukaan omistajien ja hevosten mieltymykset loimituksen suhteen ovat noin kahdenkymmenen celsiusasteen päässä toisistaan.

Hevosurheilu (tilaajille)

25.2.2023

Voiko satulan kanssa pitää häntäremmiä, ja muita kysymyksiä – Aikuisen vastuulla on ohjata lasta somekohuissakin

Hevosten hieronta- ja asiantuntijapalveluita tarjoava Miisa Wikman joutui nuorten somettajien hampaisiin.

Hevosurheilu (tilaajille)

15.2.2023

Hevonen laihtuu kävelemällä

MONELLA omistajalla voi olla ennakko­käsityksiä ihmisten laihdutusprojekteista, mikä heijastuu hevosen laihduttamiseen.

Laihdutusta hankaloittavat myös käytännön syyt. Jos hevonen ei asu omassa tallissa, omistajan voi olla vaikea vaikuttaa siihen, kuinka usein hevonen syö ja miten se ulkoilee.

Miisa Wikmanin viesti omistajilla on kuitenkin lohdullinen: hevosen laihduttaminen ei ole työlästä eikä vaikeaa.

Se vaatii ruokinta- ja liikuntasuunnitelman, johon omistaja sitoutuu pitkäjänteisesti.

”Suomi on täynnä asiantuntijoita, joilla voi teettää ruokintasuunnitelman. Hevosen kävelyttämiseen menee sama aika kuin mitä sitä liikuttaisi muutenkin. Laihtuminen on hidas prosessi, mutta hitaasti tehtynä se tuottaa parhaat tulokset.”

Helsingin Sanomat

21.12.2022

Vieraana Ohjissa podcastissa:
Hevosen kokoaminen

Ratsastuksessa puhutaan kokoamisesta. Hevosten biomekaniikan asiantuntija Miisa Wikman kertoo, että hevosen massa ei nähtävästi kokoamisessa juurikaan siirry konkreettisesti takajaloille, ja esimerkiksi piaffissakin niin kutsuttu maan reaktiovoima pysyy edelleen etujaloilla suurempana kuin takajaloilla. GP-hevosilla tehdyssä tutkimuksessa saatiin myös tulos, että hevosten takaosat eivät piaffeissa ole sen alempana kuin muutenkaan.

Osa kokoamisessa tapahtuvista asioista lieneekin optista harhaa. Silti se on asia, joka tuntuu satulaan ja tekee asioiden suorittamisesta mahdollista. Hevosurheilusta paneudutaan asiantuntijoiden vinkkeihin kohti oikeaoppista kokoamista.

Hevosurheilu lehdessä (tilaajille)
22.10.2021

Yllättikö hevosen hellestressi?

”Sisäisesti nautittu vesi olisi pop”, toteaa liikutuksessa olevien hevosten kesähoidon perustasta hevoshieroja Miisa Wikman, joka jakaa paljon hevosten hyvinvointiin liittyviä julkaisuja sosiaalisen median kanavissaan. Hevonen juo vuorokaudessa 30−60 litraa vettä helteillä ja se voi rasituksessa hikoilla 10−30 litraa nestettä. Wikman toteaa, että terveen, normaalipainoisen harrastehevosen liikutus helteilläkin onnistuu, mieluiten aamun tai myöhäisillan viileydessä.

Maaseudun Tulevaisuus
17.7.2021

Hevosen ylipaino on omistajalle arka paikka

Syynä voi olla myös liikunnan ja ruokinnan laadun riittämättömyys, hevoshieroja Miisa Wikman sanoo. Wikman on erikoistunut hevosen biomekaniikkaan ja valmennusfysiologiaan ja tarjoaa verkkokursseja hevosen laihduttamiseen. Wikmanin mukaan suurelle osalle hevosenomistajista on haastavaa arvioida luotettavasti,
miten rankasti hevonen liikkuu ja kuinka paljon se syö.

Hevosenomistaja (Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto Ry)
4/2021

MIKSI RAVIHEVOSEN VALJAAT JA KÄRRYT OVAT SELLAISET KUIN OVAT?

Nykyravihevosen valjastus on niin lähellä optimaalista kuin voi, mutta parantamisen varaa on vielä, sanoo hevosen biomekaniikan asiantuntija Miisa Wikman.

Juoksisitko sinä kilpaa vyö kireällä? Karrikoidusti ilmaistuna urheiluhevonen tekee juuri niin. Valjaiden ja myös satulan kiinnitys vaatii sen, että mahan ympäri kulkee vatsavyö. Se on oltava tiukalla, jotta se pysyy.

”Raveissa juuri kova vauhti on se haastava juttu valjastuksessa. Esimerkiksi valjakkovaljastus voi olla erityyppistä, koska ajokin on erilaista. Ravivaljastuksen on kestettävä ja pysyttävä kovassa vauhdissa. Sen vuoksi valjastus aiheuttaa aina painetta lihaksiin, vaikuttaa hapenottokykyyn ja painaa hieman myös valtimoita”, Miisa Wikman sanoo.

Kuninkuusravit haastattelu
2019

Lannoittava ”traktori” sopii luomuun

Työhevosharrastaja Miisa Wikman on Pirkanmaan seudulta ponnistavan Hevosfarmari-kokeilun aktiivi. Juuri hän innosti Miika Åfeltin mukaan. Toistaiseksi Åfelt on ainoa hevosfarmari, sillä vanhat hevosmiestaidot ovat katoamassa.
– Juuri sitä vastaan Hefa taistelee. Olen lukenut paljon tutkimustietoa ja artikkeleita hevosten käytöstä luomutiloilla, eikä se ole näpertelyä. On tutkittu, että hevosin voisi hoitaa tehokkaasti jopa 30 hehtaarin tilaa. Ja juuri esimerkiksi kyntö on hevosilla tehtynä paljon koneita ekologisempi. Hevoskynnön jäljiltä peltoon jää matoja ja sammakoita ja pellon vesitalous pysyy kunnossa, Wikman luettelee.

Luomulehti, Luomuliitto
5/2013

Kauravoimaa pelloille

Yhteistyökuvion ei ole tarkoitus olla vain museomainen katsaus 1950-luvulle tai markkinapäivien täyteohjelma. Wikman tavoittelee yhteistyökumppaninsa Åfeltin Työhevoset Oy:n kanssa tilannetta, jossa hevosvetoisesti peltojaan viljelevät tuottajat olisivat esimerkiksi vihannes- ja juuresmarkkinoilla varteenotettavia toimijoita.

Voima
3.9.2012

Ohjasajosta monipuolisuutta hevosen valmennukseen. Haastattelu Hevosenomistajien Keskusliitto Ry lehdessä 2/2019

Valjastuskurssille verkkoon. Haastattelu Hevosurheilu lehdessä 2017.