Heinäautomaatti Feed-x ajastinportista

Hevonen on laiduntava eläin joka viettäisi suurimman osan ajastaan vapaana laiduntaen ja etsien ruokaa. Hevosen vatsalaukku erittää jatkuvasti vatsahappoja joita sen sylki neutralisoi. Hevonen erittää sylkeä syödessään, joten jos ruokintavälit venyvät pitkiksi on olemassa vaara että hevonen kehittää vatsahaavan.

Hevonen voi helpottaa pitkien ruokintavälien tuomaa epämiellyttävyyttä vatsassa mm. järsimällä aidantolppia ja karsinan seiniä. Erilaiset ajastimet ja automaatit mahdollistavat useammat ruokintakerrat hevoselle, mutta eivät sido ihmisiä. Useammat ruokintakerrat mahdollistavat myös tarvittaessa pienemmät kerta-annokset, jolloin hevosen ruokintaa voidaan säännöstellä ilman ”nälkäkiukkua”. Kun hevonen saa pieniä annoksia useita kertoja päivässä sen suolistossa on tasaisesti tavaraa (lämmönsäätely ja aineenvaihdunta), vatsahaavan riski laskee ja hevosella on useita kertoja päivässä mielekästä tekemistä.

Tehdasvalmisteisia ja kestäviä kotimaisia(!) ruokinta-automaatteja on paljon markkinoilla, joita suosittelemme lämpimästi.

Meillä ajastinportit siirretään pihakäyttöön kesällä ja sisäkäyttöön talvella, joten sen vuoksi olemme valinneet sähköttömän version. Tämä on vain yksi tapa toteuttaa automaatti, vain mielikuvitus on rajana miten ajastinta voi hyödyntää. Lähtökohtana meillä oli täyttämisen helppous ja monikäyttöisyys sekä turvallisuus. Huomioithan omassa suunnitelmassa että automaatti on turvallinen, ettei hevonen voi jäädä siihen kiinni, eikä se loukkaa siihen itseään.

Nykyisellä järjestelmällä hevoset saavat 5 kertaa vuorokaudessa heinät: aamuheinät, kaksi kertaa päiväheinät, joista toiset on ajastinportin takana ulkona ja laitetaan aamulla valmiiksi, iltaheinät ja yöheinät. Eli kahdella tai kolmella jakokerralla voidaan antaa viidet heinät n. 5 tunnin välein. Ajastinportit mahdollistavat pidemmät työpäivät ilman että tarvitsee murehtia hevosten ruokintaa. Ajastimet ovat selkeästi vähentäneet heinähävikkiä ja auttaneet osaltaan myös hevosten laihduttamisessa, koska heinämäärä voidaan pitää optimaalisena.

Eli, enemmän vapautta ja vähemmän työtä omistajalle, enemmän tekemistä ja optimaalisesti ruokaa hevoselle. Heinäautomaatti yhdelle heinäannokselle ilman sähköä. Ajastimena toimii Feed-x ajastinportti joka toimii kuin munakello ja vapauttaa heinäpussit ajastetun ajan mukaisesti.

Tarvikkeet kahdelle karsinalle:

  • Feed-x ajastin 6:lle tunnille
  • Nylon köyttä
  • 2x saparokoukku
  • 2x rissoja (köysipylpyrä)
  • 2x heinäpussi

Tallin sisäkaton korkeus on n. 3 metriä, mutta iso hevonen ylettyy kyllä nyppimään heiniä pussista. Tämä kannattaa huomioida suunnittelutyössä. Hevoset siedätettiin pussien tippumiseen. Pihatossa asuvilla hevosilla on ajastimen takana yöheinät, jonka portti aukeaa hieman aikaisemmin kuin sisällä, jolloin sisällä elävät hevoset osaavat jo odottaa omaa heinäannostaan.

HUOM. tarkista hevosesi heinän tarve, laihduttaessakin hevosen tulee saada optimaalinen määrä kuiva-ainetta vuorokaudessa.
Löydät aiheesta lisää: Hevosen painonhallinnan verkkokurssi.