Kerppuja hevosille

Nyt elokuun alkupuolella on viimeiset hetket tehdä hevosille kerppuja! Kerppujen syöttäminen talvella on ilmainen ja helppo tapa torjua turhautumista jos hevonen joutuu viettämään paljon aikaa sisällä, antaa ylimääräistä tekemistä talven pimeille päiville ja auttaa osaltaan torjumaan vatsahaava- ja hiekkaongelmia.

Kerpuiksi kelpaa lähes kaikki ojanpielissä kasvavat kasvit.

Meillä hevosten lemppareita on mesinangervo, ohdakkeet, ja villivadelma. Pajut, koivut, pihlajat ja maitohorsmat menee myös. Leppää ja haapaa on välillä joukossa kun kaadan kaikki mitä laitumen ojassa kasvaa, mutta ne eivät varsinaisesti kuulu hevosten lemppareihin, toki niitä järsitäänkin sitten aika kauan.

Nokkosta olen niputtanut joskus, mutta nokkonen on herkkä homehtumaan, eli sen kanssa tarvitsee olla aika tarkka. Nokkosta on helpoin kuivattaa lehtinä kasvikuivurissa ja säilöä pakasterasioihin tai paperipusseihin.

Kaada, niputa, laita kuivumaan

Kerppujen tekeminen on ihanan helppoa. Kaada risukkoa, kerää sopivan kokoisiin nippuihin kuin tekisit saunavihdan ja sido sopivan mittaisiksi pätkityillä paalinnaruilla oksat yhteen. Laita kuivumaan mielellään pimeään, kuivaan ja hyvin ilmastoituun paikkaan etteivät niput homehdu.

Paras aika tehdä kerppuja on heti juhannuksen jälkeen. Silloin mm. pajun lehdet pysyvät parhaiten kiinni ja niissä on parhaat ravintoarvot. Näin syksyä kohden ravintoarvot (ja maistuvuus) vähenee. Meillä tehtiin yksi erä heti juhannuksen jälkeisellä viikolla, mutta kiireiden takia loput vasta nyt.

Jos on oikein kiireinen voi esim. tallin ylisille tehdä alta tuulettuvan telineen, jolloin oksat voi kuivattaa telineen päällä niputtamatta. Kuivaamisen jälkeen voi laittaa kerput esim vanhoihin paperisiin rehusäkkeihin ja merisuolaa päälle.

Kerppuja hevosille, parireki, kiesit
Juhannuksena tehdyt kerput. Nipuista vain langat auki ja hevosille järsittäväksi. Hyvin menee kaikki: oksat lehtineen, vain paksuimmista oksista järsitään kuoret.

Maanomistajalta lupa!!!

Pajujen, pensaiden ja puiden katkomiseen tarvitaan maanomistajan lupa, ne eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin. Voisin melki väittää että valtaosa maanomistajista olisivat iloisia jos joku kävisi karsimassa pajukkoa pelto-ojien pientareilta. Kannattaa myös katsella jos lähellä joku karsii ojien tai vähäkulkuisten teiden pientareita, ja käydä kysymässä saisiko sieltä kerätä nippuja hevosille.

Tylsyyttä vastaan

Aikanaan kun heinänviljelyä ei vielä harjoitettu samassa mittakaavassa kuin nyt, oli kerput hevosten ja lehmien yksi tärkeimmistä ravinnoista talvella. Nykyään ne ovat suosiossa etenkin vuohien ja lampaiden omistajien keskuudessa, mutta sopivat ihan yhtä hyvin hevosille.

Yhdessä nipussa on hevoselle tekemistä pidemmäksi aikaa, ja jos nipun sekoittaa heinien joukkoon niin sillä saa myös hidastettua hevosen syömistä. Helppo ja halpa tapa torjua tylsyyttä, lisätä mielenkiintoa ja vaihtelua ruokavalioon ja pitää turhat maantonkimiset ja vatsahaavat loitolla. Nippuihin voi kerätä eri kasveja, jolloin yhdestä vihdasta saa entistä mielenkiintoisemman.

suomenhevonen, kerppu, mesinangervo hevoselle, paju hevoselle.
Tyyrisen (vasemmalla) lempparia on ohdakkeet ja pietaryrtti, tuoreena ja kuivattuna. Mintun (oikealla) ehdoton lemppari on mesiangervo, villivadelma (marjoilla ja ilman) ja pihlaja (marjoilla ja ilman). Niputtamatta jääneet oksat pääsi suoraan syöttöön, eikä niistä jäänyt mitään jäljelle.

Eri kasvien ravintoaineista löytyy paljon tietoa. Lähes kaikissa kerppuihin kerättävissä kasveissa on paljon kuitua. Pajussa mm. on salisyylihappoa mikä on aspiriinin esiaste ja ohentaa verta (hevosella toki syöttömäärä saa olla melkoinen), mutta pajua ei suositella tiineille.

Voit katsoa eri kasveista tietoa hevosten näkökulmasta esim. Luontoäidin hevoset sivustolta, tästä linkistä. Myös Luken sivuilta löytyy monien kasvien ravintosisällöistä. Marttojen sivuilta löydät runsaasti tietoa eri kasvien ravintoaineista sekä säilönnästä tästä linkistä.

Hyödyntäkää siis luonnon ”rikkakasvit”. Jos tulee kovat helteet, tehkää kerput tosi aikaisin aamulla tai mahdollisimman myöhään illalla.

Lue myös opinnäytetyö ”Yrtit hevosille” vuodelta 2015. Sieltä löydät lisää kerpuista ja niiden ravintoarvoista, mutta myös yrttien syöttämisen turvallisuudesta. Monet kerppuihin kerättävät kasvit täyttävät rohdoskasvien määrityksen ja sisältävät lääkeaineita, eli kilpailevilla hevosilla suosittelen perehtymään doping varoaikoihin. Jos kerppuja annetaan hevosille esim. kerran viikossa, ei niillä ole kovin suurta ravinnollista merkitystä ruokinnan kokonaisuudessa, mutta parempi kuitenkin katsoa kuin katua jo ennakkoon. Näitä samoja kasveja hevoset syövät laitumilla.