Hevoshierojan vinkki: cutaneus lihas

Hevosella on erillinen lihas lavalla ja kyljellä jolla se värisyttää kärpäsiä pois iholta, cutaneus trunki ja cutaneus omobrachialis. Lihas on todella ohut, heti hevosen ihon alla ja todella voimakkaasti hermotettu.

Ihmiset laittavat todella paljon painetta tämän lihaksen päälle, satulaa, satulavyötä, silaa, rintaremmiä. Raippa, pohkeet ja kannukset vaikuttavat suoraan cutaneukseen. Cutaneukseen voi tulla paljon vaurioita. Voit tarkistaa hevosesi cutaneuksien toiminnan kevyesti kutittamalla hevosta lavoilta ja kyljiltä. Terve hevonen värisyttää ihoa kevyesti kutituksesta. Jos värinää ei tule, tai vaihtoehtoisesti se on jatkuvaa ja vaikuttaa ”tuskaiselta”, on lihaksen toiminnassa ongelmia. Paina hevosen sään sivuilta kevyesti sormilla, jos siitä syntyy voimakas värinä joka jatkuu pitkään niin tarkista hevosen selälle tulevat varusteet (sila ja / tai satula), sillä sopimattomat varusteet aiheuttavat ongelmia cutaneuksen toiminnassa.

Yleisiä syitä cutaneuksen ongelmiin on sopimattomat varusteet, liian voimakkaat pohjeavut, kannukset, raippa, väärän mallinen tai liian kireä vatsavyö, väärän mallinen tai lavoille painava rintaremmi.

Joskus tähän lihakseen saattaa tulla ”elohiiri”, etenkin lavan puolelle. Siihen auttaa hieronta, elektrolyytti- ja nestetasapainosta huolehtiminen. Joissain tapauksissa toistuva, pitkään jatkuva värinä cutaneuksessa saattaa kieliä myös jostain lihassairaudesta (mm. PSSM), mutta usein värinä loppuu hieronnan avulla. Jos hevosesi ei värisytä ihoa, tai värinä on jatkuvaa, ota yhteyttä hevoshierojaan tai muuhun kehonhuollon ammattilaiseen. Erinomainen itsehoito cutaneuksille on perinteinen kumipyörösuka. Kumisualla saa lisättyä nestekiertoa ja parannettua verenkiertoa lihaksessa ja se avaa myös faskioita.