Älä rankaise hevosta sen lihavuudesta

Älä omaasi, äläkä muiden hevosia. Hevonen ei käy ruokakaupassa ja jumpalla itse, se ei valitse missä ja miten se asuu, liikkuu ja syö. Hevonen on yleensä itse täysin jäävi omaan lihavuuteen, tai oikeastaan mihinkään mihin se ei itse pysty vaikuttamaan.

Lihoo pelkästä korren näkemisestä?

Kaikkia muita maailman hevosia paitsi urheiluhevosia (jotka on tullut kehiin vasta n. 70-luvulla) on tietoisesti jalostettu n. 5000 vuotta tällä ominaisuudella. Muutamasta hyvin selkeästä ja yksinkertaisesta syystä:

  1. Hevoset tekivät 5000 vuotta täysin erilaista työtä kuin mitä ne tekevät nykyään. Ne työskenteli pitkää päivää matalatempoisessa aerobisessa työssä. Vaikka työ kesti koko päivän ja oli raskastakin, hevoset vietiin äärirajoille vain hyvin harvoin.
  2. Hevosen tärkein askellaji lähes työssä kuin työssä on ollut käynti.
  3. Mm. Suomessa heinää on ruvettu tietoisesti viljelemään kotieläimille vasta 1900-luvun alkupuolella valtion ohjauksessa. Hevosia täällä on ollut ainakin rautakaudelta. Ei ollut heinälatoja, ei paalaimia, ei muovitettuja heinäpaaleja. Kaikki ruoka kotieläimille tehtiin käsipelillä vuosituhannet. Ja kun tehdään käsipelillä niin ei tehdä volyymillä ja siitä tulee just sitä mitä tulee.
  4. Hyvä rehunkäyttäjä on jaksanut tehdä töitä pitkään, vähällä ruualla ja piti itsensä myös lämpimänä kovat talvipakkaset (rasvakerroksen tehtävä on eristää).
  5. Hevosen työssä käyttämä pääpolttoaine on ollut rasva. Kuten matalatempoisessa aerobisessa työssä yleensä on.

Eli, se ei ole hevosen syy että ihminen on tietoisesti ja selektiivisesti jalostanut siitä sellaisen että se lihoo pelkästä ruuan näkemisestä.

Sitä paitsi sellainen hevonen on oikeasti edullinen ylläpitää. Aikansa vähäkulutuksellinen auto, pienessä koossa paljon tehoa ja kulkee pitkään yhdellä pienellä tankillisella. Sinne pitää vain tankata dieseliä, bensalla palaa liian nopeasti ja luonnollisesti dieselautot ei ole ne joista välttämättä lähtee parhaat tehot formularadalla (=perehtymällä mitä tankkiin laittaa ja kuinka paljon ja miten hevonen sen polttoaineen sieltä tankista käyttää niin ongelma on ratkaistu <- kyllä, näin yksinkertaista).

Laita läski hikoomaan?

Muutama sellainen oleellinen asia mikä tulisi joka ikisen hevosihmisen tietää ennen kuin neuvoo että läskin pitää hiota.

Kilpailevan laukkahevosen ruumiin sisälämpötila (rektaalilämpö) voi nousta kilpailusuorituksessa tilapäisesti jopa 46°. Hyväkuntoisella laukkahevosella tämä lämpötila laskee myös melko nopeasti kilpailusuorituksen jälkeen ja ihminen huolehtii siitä että se viilennetään. Syöpäsolujahan poltetaan jossain 43° eli puhumme lämmöstä joka tuhoaa kudosta JOS SE EI pääse haihtumaan ulos. Yli 40° lasketaan kovaksi kuumeeksi ja sehän on vaarallista juuri siitä syystä että se tappaa soluja, tekee korroosiota kehoon, eli kyllä, on tappavaa.

Rasva, kuten jo aiemmin sanoin, on eriste. Se eristää kylmän ulos… mutta samalla se myös eristää kuuman sisälle. Rasvakerros ei valitse hengittää vain toiseen suuntaan, se ei hengitä mihinkään suuntaan ja mitä paksumpi rasvakerros, sen vähemmän siitä menee kylmä sisään tai kuuma ulos.

Täysverisillä on tutkitusti pienin rasvakerros kaikista hevosroduista, jopa arabeilla on suurempi synnynnäinen rasvakerros kuin täykkäreillä (voit palata alun urheiluhevonen vs työhevonen kohtaan).

No mitä tapahtuu kun meillä on hevonen jolla on vaikkapa 50-100 kg ylimääräistä rasvaa ja me laitetaan se hikoamaan? Sen sisäelimet alkaa käytännössä paistumaan. Paistetaan kananmunaa kivellä…

Mitä suuremmaksi hevosen rektaalilämpötila (eli sisälämpötila) nousee, sen enemmän kuumuus alkaa tekemään mikrovauriota hevosen sisäelinten kudoksiin, tappamaan soluja, kuten se kova kuume. Vähän kun vetäisi untuvatakin päälle kesähelteellä ja lähtisi lenkille. Saa koittaa.

Ja koska tämä on viime aikoina ollut niin paljon tapetilla ja hyvin usein kommenttina keskustelupalstoilla ehdotan: seuraavan kerran kun mielesi tekee kommentoida hikiliikunnasta lihavalle hevoselle, käy ensin lenkillä sen untuvatakin kanssa ja katsotaanko sitten? Selkääsi tulee laittaa vielä sellainen rinkka joka painaa n. 20-40% sinun omasta painostasi.

lihava poni
Hevosen jalat painaa ka 5% hevosen omasta painosta. Siihen laitetaan 20-40% ylipainoa sen ideaalipainon päälle ja lähdetään hikoilemaan niin millä logiikalla alaraajan jänteet ja nivelet kestää sen?

Hevonen laihtuu hikoilemalla?

Todella yleinen väite: ”Ravihevoset on laihoja koska ne hikoilee niin paljon”.

Olisiko se syy silti siinä että:

  1. Vauhtilajeissa ylipaino hidastaa vauhtia ja on sitä kautta epätoivottua.
  2. Ravihevosia treenataan systemaattisesti ja säännöllisesti. Nimenomaan säännöllisesti.
  3. Vauhtilajeissa käytettävien hevosten genetiikka, ruumiinrakenne, kehonkoostumus on erilaiset kuin valtaosalla alkuperäisroduista…

Säännöllinen ja suunnitelmallinen liikunta taitanee nyt kuitenkin olla se avain siihen että hevoset pysyy laihana. Myös ravihevoset on taipuvaisia lihomaan heti kun niillä ei ole sitä suunniteltua systemaattista liikuntaa.

Paino kyllä putoaa hikoilemalla, mutta se on vettä.

Eli kyllä, hevosen painoa saadaan tilapäisesti tippumaan kun se hikoilee. Hevonen voi hikoilla jopa 10-15 litraa vettä tunnissa raskaassa suorituksessa, se on 10-15 kiloa painoa keskimäärin. Sen hien mukana hevoselta lähtee suoloja ja proteiinejä.

Eli kyllä, hevonen voi näyttää urheilusuorituksen jälkeen 10-15 kiloa laihemmalta ihan siitä yksinkertaisesta syystä että se on hionnut. Eli siitä on haihtunut VETTÄ.

Sen jälkeen sille lyödään 15 litran ämpäri mash vettä naaman eteen ja se juo sen ja ”lihoo takaisin” sen 15 kiloa.

Tämä on se samainen syy miksi nyrkkeilijät ja painijat käy saunassa ennen punnitusta. Sillä ei ole mitään tekemistä rasvakerroksen kanssa, sillä saadaan tilapäisesti ruumiinpainoa tiputettua alas haihduttamalla siitä VETTÄ.

hikoileva hevonen
Laukkahevoset treenataan kuumissa maissa kuten Australiassa aamuyöstä etteivät ne saa lämpöhalvausta. Ajatelkaas miten laihoja ne olisi jos hikoilu laihduttaisi… Kuva: Pixabay

Miksi hevosta on ok rankaista?

Olen nyt aika monta vuotta seurannut keskusteluja hevosten lihavuudesta ja nimenomaan noista kahdesta väitteestä. Keskustelut aika pitkälti pyörii näiden kahden väittämän ympärillä. Sävy on hyökkäävä, syyllistävä. Kun hevosta sitten on alettu laihduttamaan ollaan ylpeitä niistä hikilenkeistä mitä hevosen kanssa on tehty. Joskus jopa suljetaan silmät siltä että sillä pullerohevosella on ollut epämääräisiä vatsaongelmia, ontumia, jumeja, stressiä, kipua, se on jopa saattanut vammautua, melko pahastikin tämän ”laihdutus”projektin aikana. Suomessa on jo ihan tarpeeksi hankoside- jännevamma -nivelvaiva – vatsahaavahevosia. Ei tehdä niitä enää lisää, kiitos.

Tähän kuuluu luonnollisesti myös tiputtaa hevosen ruokinta minimiin, mielellään heti kun tilanne on tiedostettu (tai hyväksytty, todennäköisesti se on tiedostettu jo pitkään mutta pienellä defenssillä) ja hevonen kehittää itselleen vielä vatsahaavan. Se tiputtaa lihaksensa koska se ei saa tarpeeksi ruokaa, se vedetään hikeen monta kertaa viikossa, se ei saa aikaa palautumiseen (hevonen palautuu vain levossa). Vähän alkaa rasvaakin mobilisoitumaan vereen, maksa-arvot huutaa, veriarvot on mitä sattuu.

Sitä voisi ehkä sanoa myös eläinrääkkäykseksi.

Miksi näin tehdään? Jos se hevonen on ollut lihava vaikka nyt 5 vuotta, miksi se laihdutetaan kuukaudessa hirvittävällä rääkillä (olettaen että se nyt pysyy hengissä)? Äärilaidasta laitaan? Hevosen hengen, terveyden ja hyvinvoinnin uhalla.

Helppoa on sanoa, vaikea on tehdä?

Hengenvaaralla pelottelu on ikävää ja provokatiivista, mutta joissain asioissa se vain tuntuu olevan välttämättömyys. Siinä missä hevosen omistajalla on vastuu hevosen hyvinvoinnista, terveydestä ja ”hengissä säilymisestä”, myös erilaisten ohjeiden antajilla on vastuu täysin samoista asioista.

Kaikkihan haluavat samaa: hevosten hyvinvointia. Miksi sitten jaamme neuvoja jotka ovat hengenvaarallisia, todennäköisesti kivuliaita ja loukkaantumisille altistavia hevosille?

Muista myös että EMS, PPID, insuliiniresistenssi, ne kaikki vaativat vähän erilaisen lähestymistavan, eli ennen kuin annat neuvon: mieti voiko se neuvo asettaa hevosen hengenvaaraan.


Vinkki: älä anna ohjetta joka on toiminut sinulla pohtimatta hetken miksi se on toiminut, miten se on toiminut ja voiko ohje mahdollisesti asettaa jonkin toisen hevosen jopa vaaraan.

Esimerkki: sitkeästi elävä myytti munkinpippurin toimivuudesta hevosten cushingin (PPID) itsehoidossa. Tutkimustulosta tästä ei ole saatu, päinvastoin, sen on todettu jopa pahentavan hevosten oireita.

One of the more popular natural remedies is Vitex agnus-castus extract, also known as chasteberry extract. In a study of 14 horses with PPID, however, a commercial chasteberry extract failed to resolve clinical signs or improve diagnostic test results [69]. In fact, several animals deteriorated while on the Vitex, and use of the extract was discontinued prior to completion of the study.

Equine Pharmacology sivu: 275

Opiskele tämä kurssi: Hevosen painonhallinnan verkkokurssi.

Ja vaikka et opiskelisi kurssia, lue sen ensimmäinen osa joka on kaikille ilmainen, yleistä tietoa hevosten lihavuudesta. Sieltä löytyy myös lähteet kirjoitukselle, mutta ennen kaikkea sieltä löytyy tietoa miten hevonen laihdutetaan turvallisesti, tutkittuun tietoon pohjautuen ilman vatsahaavoja, ilman unettomia öitä, ilman syyllisyyttä ja syyllistymistä jopa niin että se voi olla hauskaa, hevonenkin voi tykätä siitä.

hevosen laihdutus
-90kg ilman vatsahaavaa ja vammoja, ilman verta hikeä ja kyyneliä. Lisättiin vähän ruokintaa, muutettiin vähän liikuntaa. Vielä on matkaa, mutta varattiin jo alussa vuosi aikaa, joskus kun pitää tehdä töitä ja kaikenlaista muutakin elämässä. Lähtöpaino 714kg, nykyinen paino n. 620kg.

Ja kyllä, ennen onnistunutta laihdutusprojektia myös meillä on kokeiltu intervallit, hikoilut, ruuan tiputtaminen minimiin, mitä näitä nyt oli. Saatiin vain entistä lihavampia ja ahdistuneita hevosia.

PS. Arviolta 50% suomalaisista hevosista on ylipainoisia tai lihavia.

Lisäys 7.5.2020:
Pienenä selvennyksenä koska tämä hikoiluasia on herättänyt paljon keskustelua ja selkeästi myös väärinymmärryksiä.

Terve ja normaalipainoinen hevonen kestää varsin hyvin hikoilun. Tämä kirjoitus ei koskenut nyt kuitenkaan niitä normaalipainoisia, terveitä ja hyvässä kunnossa olevia hevosia joilla on alla peruskuntokaudet tehtynä(!) ja joiden valmennus on säännöllistä ja suunnitelmallista.

Tämä kirjoitus koskee lihavia hevosia.

Lihava hevonen ei välttämättä kestä hikoilua, joten jos emme tiedä onko sillä lihavalla hevosella hormonaalisia sairauksia kuten PPID tai EMS tai vaikkapa nyt vatsahaava/suolistotulehdus, emme myöskään tiedä mitä vammoja hevosella on taustalla niin emme suinkaan kehota omistaja silloin vetämään hikitreeniä hevosensa kanssa koska:

a) se voi näissä tapauksissa olla sille hevoselle hengenvaarallista ja

b) se on virheellinen neuvo jos tavoitteena on LAIHDUTTAA HEVOSTA. Hevonen ei LAIHDU hikoilemalla.

Ongelma ei suinkaan siis ole se hikoilu, ongelma on se että kehotetaan ihmisiä hikoiluttamaan heidän hevosiaan laihduttamisen toivossa.

Huomaa myös että EMS, PPID hevonen voi olla myös täysin hikoilematta vaikka sen rektaalilämpö olisi vaarallisen korkea. Laiha EMS hevonen jolla ei ole ollut kaviokuumetta hoidetaan ja ”laihdutetaan” täysin eri tavoin kuin lihava EMS hevonen jolla on kaviokuumetausta. (EMS = Equine metabolic syndrome eli hevosen metabolinen oireyhtymä).

Training of low speed and long duration increases the number of enzymes involved in the oxidative phosphorylation of fat, so that the body becomes better at utilising fat, and will tend to rely more on fat as energy source. This is good news for those of us thinking of training to get rid of unwanted fat: the more you train, the better you are at burning fat, but you must keep the speed and intensity of the exercise session low.

🆘It is alarming how many people still think the best way to reduce a horse’s waistline it to gallop and ”get a sweat on him”.👈👈 If you gallop a fat horse, all you will do is:

1. Risk breakdown of musculoskeletal structures.
2. Make it sweat and lose body mass (due to loss of fluid) in then short term which it will put back as soon as it drink.
3. Use up muscle glycogen.
4. Give it an appetite!

You will not encourage utilisation of fat stores.

Kirjasta: Equine Exercise Physiology, David Marlin & Kathryn Nankervis sivu 18.