Valjakkovaljastus: video, ohjeet, valjaiden osat

Perinteisellä suoralla rintaremmillä valjastaminen.

Videon valjaat sopivat kaikkeen ajoon, harrastamiseen, kaupalliseen ajoon, kouluun (Koe A, koulukoe), maratoniin (Koe B, kestävyyskoe) ja tarkkuusajoon (Koe C, tarkkuuskoe).

Valjastaminen vaunun eteen

Lisää videon valjaista täältä.

Videon vaunuvalmistajan sivuille tästä linkistä.

 

Ideal Harness valjakkovaljaat.

 

Perinteinen suora rintaremmi, anatomisesti muotoiltu rintaremmi sekä french collar.Rintaremmi
Rintaremmi valitaan käyttötarkoituksen ja hevosen rakenteen perusteella. French collar ja anatomisesti (empathy collar / breastplate) muotoiltu rintaremmi on sovitettava hevoselle. Anatomisesti muotoiltu sopii yleensä hevoselle jolla on alhaalla kaulanliittymä, antaen enemmän tilaa henkitorvelle ja antaen lavoille tilaa liikkua, mutta epäsopivana sen käyttäminen voi johtaa päinvastaiseen tulokseen, jos anatomisesti muotoiltu rintaremmi pääsee liikkumaan sivusuunnassa se voi painaa entistä enemmän henkitorvea.

Huom. French collar on rintaremmi eikä varsinaisesti länget, siinä ei ole runkoa, joten se ei sovi raskaan kuorman vetoon, eikä korvaa länkiä työajossa.

Suora, anatomisesti muotoiltu, french collar tai juhlalänget ovat yleisimmät valjakkoajossa käytetyt mallit. Eri osakokeissa käytetään usein erilaisia valjaita, tehostaen hevosen liikkumista, mutta myös ulkonäkösyistä. Juhlalänkiä käytetään yleensä koulukokeessa, french collaria tarkkuus- ja kestävyyskokeessa.

Selustin

Valjakkoselustin muistuttaa ravivaljaiden selustinta, toimintaperiaate on kuitenkin erilainen. Valjakkoselustimessa on ”löysä vatsavyö”, jonka tehtävänä on estää aisojen liian suurta välystä (työntymistä liian eteen). Raviselustimessa aisat kiinnitetään kiinteästi selustimeen, joko aisaremmeillä tai pikalukoilla, jolloin niihin ei tule juurikaan välystä, valjakkovaljastuksessa aisat liikkuvat ”vapaasti” aisalenkissä, välystä (=liikkeen suuruutta) säädellään vetoliinojen ja mäkivyön avulla, kiristämällä tai löysäämällä. Alempaa löytyy video välyksestä.

Välys mahdollistaa hevosen oikeanlaisen asettumisen ja taipumisen aisojen välissä. Hevonen kykenee taipumaan selkärangastaan aina niskasta hännäntyveen, koska aisat ”myötäävät” venyvän kyljen mukana. Jos aisat olisivat kiinteästi selustimessa kiinni, olisi taipuminen mahdotonta, aisa estäisi ulkokyljen venymisen ja hevonen joutuu astumaan ristiin etujaloillaan tiukoissa käännöksissä.


Pari- tai monivaljakoille myytävissä valjaspaketeissa ei ole yleensä vakiona mäkivöitä eikä selustimessa aisalenkkejä, parivaljakko kytketään paripuomiin rintaremmin tai länkien kautta joten aisalenkkejä ei tarvita,lisäksi parivaljakon vaunuissa on yleensä aina jarrut.

Mäkivyö

Mäkivyö toimii jarruna, ettei vaunu pääse valumaan hevosen jaloille. Valjakkoajossa mäkivyö voi olla alempana kuin työajossa, koska kuorma on kevyt. Hevosen takajaloille pitää jättää kunnolla tilaa liikkua. Jos mäkivyön asettaa korkealle, se saattaa isoliikkeisellä hevosella lähteä nousemaan hevosen hännän alle. Oikea korkeus on kiinni hevosen liikkeistä ja rakenteesta.

Mäkivyö kiinnitetään aisassa olevaan lenkkiin ja kiinnityksen kireydellä määritetään paljonko aisaan tulee välystä. Kiinnityskohta määräytyy hevosen koon ja rakenteen, aisan sekä mäkivyön pituuden perusteella.

Välys

Hevosen selälle ei saisi tulla kuin aisan oma paino. Veto tapahtuu joko rinnuksella tai hartioilla rintaremmistä tai längistä lähtevillä vetoliinoilla jotka menevät vaunussa olevaan vetokarttuun. Välys toimii paineenjakajana sekä iskunvaimentimena. Alla oleva video havainnollistaa mitä välys tarkoittaa käytännössä.


Vetoliinat ja vetokarttu

901 § VALJAAT JA VAUNUT

1. Hevosten on oltava vähintään 40 cm:n etäisyydellä vetokartusta.

2. Vetokartun pituus on vähintään 60 cm. Vaakaa (vetopuomin T-osa; yoke) käytettäessä on sen oltava vähintään 45 cm.

5. Yksiköillä vedossa hevosen ja vaunun välin tulee olla vähintään 50 cm.

1.3 Kaikkien luokkien jarruttomien vaunujen hevosilla tulee olla mäkivyö.

Valjakkoajosäännöt

Valjakkovaljailla veto tapahtuu rintaremmistä lähtevillä vetoliinoilla ja vaunussa olevalla vetokartulla. Kovat aisat pitävät vain vaunut oikeassa suunnassa. Vetokarttu mahdollistaa lapojen irtonaisen ja vapaan liikkumisen sekä tasaa kuorman painoa hevoselle.

Kaikki valjastusvideot löytyvät Youtubesta kanavalta MW Hevospalvelut
Videon ja kuvien valjaat Ideal Equestrian saatavilla: Hessitarvikkeelta (kuten myös muita valjakkoajo- sekä ratsastustarvikkeita).

Lisää valjakkoajosta:

Valjakko.net

SRL Valjakkoajo

Erilaisia valjakkovaljaita Pinterestissä

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s