Ruotsalainen työvaljastus / tamppivaljastus: video, valjaiden osat, ohjeet

Tamppivaljastus, silavaljastus, köyhän (tai laiskan) miehen valjastus, Tärnsjövaljaat, kesävaljaat, skandinaavinen valjastus.

Vastaava valjastus on käytetyin työvaljastus Ruotsissa ja Norjassa.


Tärnsjö työvaljaiden osat.

1. Lenkki pariaisaa varten.

2. Estää länkiä tippumasta kohti niskaa hevosen laskiessa päätään.

3. Länkien säätö. Kuvan valjaat ovat koko 4, laskemalla harjustimen alempaan niistä saadaan koko 3,5-3.

Harjustinremmillä ja rinnustinremmillä säädetään länkien kokoa ja leveyttä. Käden tulisi kulkea längen ja kaulan välissä puristumatta ja tasaisesti. Valjastaessa, nosta hevosen harja pois länkien alta.

Kireän vatsavyön (vatsavyö) tehtävä on pitää selustin paikoillaan. Vatsavyötä ei saa kiristää liikaa, vaan käden tulee kulkea vapaasti alla.

Selustimen patjoissa on nivelet, jotta ne asettuisivat oikeaan asentoon. Patjat tulevat hieman sään taakse molemmin puolin. Selkärangalle ja säälle tulee jäädä tilaa liikkua, eikä patjat saa valua lavoille tai liikaa kyljille.

Löysä vatsavyö toimii etupään jarruna. Nimensä mukaan sitä pidetään löysällä. Ajettava kuorma määrittää kireyden = paljonko silarenkaan kohdalle saa tulla välystä.

Mäkivyö jarruttaa kuorman. Keskiraskaalla kuormalla mäkivyö voi olla ison reisilihaksen kohdalla, hieman lonkkakyhmyn alla, niin että jalan ja mäkivyön väliin mahtuu helposti nyrkki. Raskaammalla kuormalla mäkivyö voi olla kireämmällä ja lonkkanivelen (lonkkakyhmyn) alapuolella. Todella raskaalla kuormalla mäkivyön tulee olla heti lonkkakyhmyn alapuolella ja kireällä, ettei kuormaan tule liikaa välystä ja se pysähtyy mäkivyöllä eikä löysällä vatsavyöllä.

Mäkivyön kireydellä voi määrittää yhdistelmän välystä, mitä kireämmällä, sen nopeammin mäkivyö jarruttaa kuorman. Mäkivyön ei saa estää takajalkojen liikkeitä.

Aisat kiinnitetään laittamalla tamppi aisassa olevaan tampin koloon/reikään/lenkkiin ja lukitsemalla tampinnappulalla. Ruotsalaisissa valjaissa tamppi on rautainen ja nappula puinen, hätätapauksessa puunappula antaa periksi.

Suomalainen sila- / tamppivaljastus toimii ja valjastetaan samalla tavalla. Suomalainen tamppi on yleensä paksua nahkaa.

Valjastusvideo Youtubessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s