Hieronnan jälkeen

Liike on lääke

Etenkin ylläpitohieronnan jälkeen hevonen voi palata normaalisti tarhaan tai laitumelle. Viileällä tai kylmällä ilmalla hevonen olisi hyvä loimittaa, jotta lihakset pysyisivät lämpimänä. Erittäin kylmällä ilmalla hevosen voi jättää tunniksi tai kahdeksi sisälle lämpimään hieronnan jälkeen.

Kevyt kävelytys muutaman tunnin kuluttua hieronnasta olisi toivottavaa jolloin avatut jumit saadaan pysymään auki. Kävely parantaa aineenvaihduntaa jolloin jumien aiheuttamat kuona-aineet saadaan poistumaan kehosta. Vältä kuitenkin raskasta liikutusta tai hevosen väsyttämistä seuraavaan kahteen vuorokauteen.

Annan hevoskohtaiset ohjeet hieronnan aikana, mutta ellei hevosella ole jotain erityistä voidaan, ja olisi toivottavaakin liikuttaa sitä kevyesti seuraavina päivinä.

Paras tapa liikuttaa hevosta hieronnan jälkeen on maasta käsin taluttamalla tai ohjasajamalla jolloin hevonen pystyy käyttämään vapaasti ja monipuolisesti kehoaan.

Karsinaan?

Ainoastaan hyvin harvoissa tapauksissa suosittelen hevoselle karsinalepoa hieronnan tai hoitojen jälkeen. Pitkään paikoillaan seisominen voi johtaa uudelleen jumiutumiseen.

Hieronnan paras hyöty on 0-72 tuntia hieronnasta, jonka jälkeen liikunnalla ja oikeanlaisella liikkeellä autetaan kehoa pysymään tasapainossa. Jos hevosellasi on taipumus jumiutua aina samoista kohdista kehossa suosittelen lämpimästi jumppatunteja hevosellesi. Voit myös pitää päiväkirjaa seuraavaan hierontaan saakka, jolloin pääsemme etsimään tehokkaasti ongelmien juurisyyt.

Karsinalepoa suosittelen vain hevosille jotka ovat toipilaita tai kuntoutuksessa ja joille eläinlääkäri on määrännyt karsinalepoa. Jos kuntoutusohjelmaan kuuluu kävely, pyri ajoittamaan kävelytys n. 1-2 tuntia hieronnasta jolloin kuona-aineet saadaan poistumaan kehosta.

Tarjoa hevoselle juotavaa

Hieronnan jälkeen olisi hyvä jos hevosen joisi runsaasti. Etenkin faskiahoitojen ja kalvokäsittelyjen jälkeen juominen olisi tärkeää. Jos hevosesi on huono juomaan, voit tarjota sille maustettua vettä, mutta vältä sokeripitoisia rehuja veden maustamisessa.

Normaaliin liikutukseen palaaminen

Hevosella voidaan palata normaaliin liikutukseen 1-2 vuorokauden kuluttua hieronnasta, ellei tapauskohtaisesti ole toisin suositeltu.

Nokkosihottuma tai kosketusarkuus

Jos hevosellasi on ollut paljon ongelmakohtia kehossa voi erilaiset hierontaotteet aiheuttaa kosketusarkuutta tai nostaa nokkosihottumaa hoidetuille kohdille. Nämä kertovat siitä että kuona-aineet lähtevät liikkeelle, eikä se ole vaarallista, mutta huomioi se liikuttaessa tai varustaessa hevosta. Jos nokkosihottumaa tai kosketusarkuutta on esimerkiksi satulan kohdalla, se voi johtaa hevosella vääristyneisiin liikeratoihin. Tällöin olisi hyvä liikuttaa hevosta maastakäsin joko taluttaen tai ohjasajaen.

Kosketusarkuuden ja nokkosihottuman tulisi hävitä normaalisti alle vuorokaudessa, erittäin herkillä hevosilla joilla on ollut voimakkaita jumeja voi kuona-aineiden poistumiseen mennä hieman pidempään. Jos ihottuma pysyy yli 2 vuorokautta, ota uudelleen yhteyttä. Hevosta kannattaa juottaa reilusti sekä kävelyttää 3 x 15 min / vuorokaudessa joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa palautumaan.

Muuta huomioitavaa

Kaikissa tapauksissa toimimme hoitavan eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti, eli jos hevosesi on kuntoutuksessa tai sairaslomalla toimitaan sen mukaan mikä on hoitavan eläinlääkärin suositus. Tapauskohtaisesti voin antaa myös erilaiset hoito-ohjeet hieronnan jälkeen.  Jos mitään rajoitteita ei ole, eikä erityistä ohjelmaa hieronnan jälkeen ole sovittu niin voit toimia näiden yleisohjeiden mukaisesti.

hevohieronnan jälkeen
Hieronnan jälkeen olisi tärkeää pitää lihakset lämpiminä ja kävelyttää hevosta kevyesti että kuona-aineet saadaan poistumaan kehosta.