Hevosen liikeratojen korjaaminen. Vammojen ennaltaehkäisy.

Hevosen liikeratavirheet

Kaikille vammoille paras ennaltaehkäisy on:

oikeanlainen liikkuminen, puhtaat liikeradat sekä työergonomia.

Puuttumalla ajoissa hevosen liikeratavirheisiin voidaan ennaltaehkäistä sekä jänne- että nivelvammoja.

Peitsaaminen
Puoltaminen
Takominen
Melominen / keriminen / palmikointi
Etujalat eivät ehdi alta pois / takajalat polkee etujalkoihin
Hivuttaminen
Pään vetäminen ylös / painaminen alas / kääntäminen sivulle
Hännän nostaminen / huiskiminen / pitäminen vinossa
Selän notkistaminen
Selkeät vinoumat / ontumat / askellajirikot

Tässä on listattuna hevosten yleisimpiä askellajivirheitä. Osa virheistä on rakenteellisia, mutta iso osa hankittuja. Osa virheistä on sekä rakenteellisia että hankittuja, molempia.

Varhainen puuttuminen askellajivirheisiin säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, sillä epätasainen kehonkäyttö kuluttaa kehoa epätasaisesti ja sitä kautta rasittaa niveliä, nivelsiteitä ja jänteitä.

Nivel- ja jännevammat ovat kalliita, hevosen käyttöarvoa laskevia vaivoja, jotka pahimmillaan rampauttavat hevosen täysin. Jännevammoilla on usein huono paranemisennuste, toipilasaika on pitkä ja uusiutumisprosentti on suuri. Nivelvaivat ovat yleensä pysyviä, eikä ne yleensä ole enää parannettavissa. Tämän vuoksi ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa.

Kuntoutettavalle hevoselle askellajivirheisiin puuttuminen on ensisijaisen tärkeää. Ontuva tai kipeä hevonen käyttää kehoaan epätasaisesti, mikä osaltaan johtaa uusiin ontumiin ja uusiin vaivoihin. Oikeaoppinen liikkuminen ylläpitää vammautuneen hevosen hyvinvointia ja mahdollistaa hevoselle suorituskykyä vammautumisen jälkeen.


Liikeratavirheiden korjaaminen vaatii omistajalta sitoutuneisuutta, kärsivällisyyttä ja paneutumista. Prosessi on kuitenkin palkitseva ja kehittävä ja parhaimmillaan sillä saadaan entistä parempia tuloksia ja terve, suorittava ja hyvinvoiva hevonen!


Puutu ajoissa; säästä rahaa, aikaa ja vaivaa!


Ota yhteyttä jo tänään! 
miisa@hevoskoulutus.fi
050 464 9585

Voit ottaa yhteyttä myös lähettämällä kuvia ja/tai videoita hevosestasi joko sähköpostilla, google docsin kautta, tai whatsappilla ja voimme yhdessä katsoa miten juuri sinun tapauksessasi kannattaisi edetä.
ota rohkeasti yhteyttä vaikka asuisit kauempana, ohjaan sinua eteenpäin oikeille ihmisille hevosen ongelmista riippuen.