Miten, missä, miksi ja millä jumpataan?

Ole oman hevosesi personal trainer

Omistaja on avainasemassa jumppaamisessa ja tuloksien saamisen kanssa. Mitä useammin ja tietoisemmin jumpataan, sen paremmat tulokset saadaan. Omistaja tarvitsee siis ripauksen ennakkoluulottomuutta ja halua kehittyä itse ja kehittää omaa hevostaan. Huumorintajusta ei ole haittaa. Nämä ovat oikeastaan ainoat vaatimukset omistajalle, taidot ja osaaminen kehittyy tehdessä.

Jumppaamisessa vain taivas on rajana, kehitysmahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, joten lähtötaso voi olla täysin noviisi tai hevosalan ammattilainen.

Vino hevonen
Kehon vinouksia voidaan jumpata tehokkaasti maastakäsin ja harjoituksista osa voidaan siirtää myös muuhun valmennukseen selästä tai kärryiltä tehtäväksi.

Mitä tarvitset jumppaamiseen?

Et tarvitse erikoisvarusteita etkä erityistaitoja, kaikki harjoitukset rakennetaan yksilöllisesti; tarpeen, omistajan tavoitteiden, osaamisen, olemassa olevien varusteiden ja ajankäytön puitteisiin sopivaksi.

Jumppaaminen tehdään hevosen normaaleilla varusteilla, pääasiassa tarvitsemme suitset ja / tai riimun sekä pitkän riimunnarun (mielellään kevyt) / liinan. Kapsoni on erittäin hyvä varuste jumppaamiseen, mutta ei välttämätön. Halutessasi saat sovitettavaksi ja testattavaksi erilaisia varusteita, sillä erilaiset tehtävät voivat olla helpompia tietyillä varusteilla. Samalla pääset testaamaan ja näkemään erilaiset varusteet vaikuttavat hevosen kehoon ja liikkeeseen.

Hevospilates
Jumppaamiseen ei tarvitse hankkia erikoisvarusteita, vaan käytämme hevosella normaalisti käytettäviä varusteita. Pääset kuitenkin halutessasi kokeilemaan erilaisia varusteita ja niiden vaikutusta hevosen kehoon ja liikkeeseen.

Jumppaamista voidaan tehdä tarhassa, kentällä, maneesissa, tallin pihalla. Toivottavaa olisi että paikka olisi mahdollisimman tasainen, suojaisa ja rauhallinen jolloin hevonen ja omistaja voivat keskittyä jumppaamiseen ilman häiriötekijöitä. Ennen jumppaamista hevonen käydään läpi mielellään esimerkiksi tallin käytävällä tai pesupaikalla tms. rauhallisessa paikassa jossa hevosen saisi kaksin puolin kiinni. Tarkistamme hevosen lihaksiston lähtötilanteen ja kehityksen sekä ensisijaiset kehityskohteet ennen jumpan aloittamista.

Yksilöllinen jumppaohjelma

Ohjelmat voidaan rakentaa tukemaan hevosen valmennusohjelmaa (esimerkiksi kilparatsastajat, ratsastuskouluhevoset tai ravihevoset) tai omaksi ohjelmakseen (esimerkiksi nuoret hevoset, toipilaat jne.).

Ohjelmaa harjoitellaan yhdessä jonka jälkeen saat vielä kirjalliset ohjeet missä avataan mitä jumpataan, miksi jumpataan ja millaista kehitystä jumpalla tavoitellaan, sekä ratkaisuja erilaisiin mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

Jotkin harjoitteista ovat sovellettavissa ratsastukseen ja ajoon, jolloin niitä voidaan tehdä aktiivisesti mm. alku- ja loppuverryttelyssä. Mitä useammin ja monipuolisemmin harjoituksia tehdään sen paremmat tulokset saadaan. ”Ole oman hevosesi personal trainer”.

Voimaa, venytyksiä, liikkuvuutta tarpeen mukaan

Kaikki harjoitukset tehdään hevosen kehon tarpeen mukaan. Esimerkiksi puoltaminen voi olla seurausta jostain kehollisesta epätasapainosta, joka on seurausta jäykkyydestä tai ehkä kompensaatio jostain vanhasta vammasta. Kaikki liikerataongelmat joudutaan purkamaan pala kerrallaan, yksilöllisesti.

Ohjelmissa voi olla venytyksiä, erilaisia voimaharjoitteita, eri lihasryhmien aktivointia. Niissä voidaan harjoittaa motoriikkaa ja hienomotoriikkaa. Pyrimme pitämään harjoitukset dynaamisina ja aktiivisina jotta hevonen tekisi ne itse (vrt. passiivinen jossa ihminen venyttää esimerkiksi hevosen raajaa tai asento haetaan sivuapuohjilla tms. apuvälineellä). Aktiiviset harjoitukset on helpompi siirtää myöhemmin muuhun valmennukseen.

Venytykset hevoselle
Venytykset ja liikkuvuusharjoitukset kuuluvat kaikkiin paketteihin ja niitä tehdään hevosen tarpeen ja kehonhallinnan mukaan. Harjoittelemme oikeita liikeratoja ja katsomme oikean määrän toistoja jolloin vältytään väärien liikeratojen tuomilta ongelmilta sekä ylivenytyksen aiheuttamilta kudosvaurioilta.

Paketti

Paketit koostuvat pääasiassa neljästä käyntikerrasta. Tavoitteena olisi että neljä käyntiä olisivat mahdollisimman tiheällä aikavälillä n.1-2 viikon välein, jolloin päästään

Harjoituskalenteri
Kirjallisten ohjeiden lisäksi saat harjoituskalenterin.

mahdollisimman tehokkaasti korjaamaan ja / tai kehittämään hevosen liikettä.

Paketin jälkeen olemme jatkaneet ohjelmaa yhdellä tai kahdella tapaamisella n. 1kk välein. Tällöin päästään ajoissa puuttumaan mahdollisiin korjaustarpeisiin tai ongelmakohtiin ja päästään nostamaan vaatimustasoa sekä harjoittelemaan uusia tehtäviä.

Paketin alussa tehdään alkukartoitus hevosen lihaksistosta ja kunnosta ja näiden kehitystä seurataan koko paketin ja jatkopaketin ajan aktiivisesti. Ennen jumppaamista hevosen keho käydään läpi ja mahdolliset jumit hierotaan auki.

Pohjatiedot

Paketeissa pyritään antamaan hevosen omistajalle mahdollisimman vahvat pohjatiedot, jotta jumpasta saataisiin mahdollisimman tehokasta. ”Miksi jumpataan, mitä jumpataan ja mihin jumppaamisella pyritään” -nämä kysymykset ovat mukana koko paketin ajan. Kirjallisten ohjeiden mukana saat myös linkkejä joista pääset halutessasi opiskelemaan lisää aiheesta.

Pyrimme kehittämään hevosen kokonaisvaltaista liikettä ja pääset kokeilemaan itse miten esimerkiksi pään asento vaikuttaa hevosen selän liikkeisiin, miten erilaiset liikkeet aktivoivat erilaisia lihasryhmiä. Opit samalla hevosen rakenteesta, anatomiasta, biomekaniikasta sekä liikkeen tuottamisesta. Jumpatessa näet mitkä liikkeet ovat hevosellesi haastavia (ja miksi), mitkä tulevat siltä luonnostaan.

Voit lukea lisää paketeista täältä: hevoskoulutus.fi/fitsteed

Pakettien hinnat löydät hevoskoulutus.fi verkkokaupasta tästä linkistä.

Haluatko lisää tietoa tai kokeilla pakettia? Ota yhteyttä:

miisa @hevoskoulutus.fi

050 464 9585 (9-17, jos en heti pääse vastaamaan laita tekstiviesti tai Whatsapp)