Hevosen liikeratojen korjaaminen. Vammojen ennaltaehkäisy.

Hevosen liikeratavirheet

Kaikille vammoille paras ennaltaehkäisy on:

oikeanlainen liikkuminen, puhtaat liikeradat sekä työergonomia.

Puuttumalla ajoissa hevosen liikeratavirheisiin voidaan ennaltaehkäistä sekä jänne- että nivelvammoja.

Peitsaaminen
Puoltaminen
Takominen
Melominen / keriminen / palmikointi
Etujalat eivät ehdi alta pois / takajalat polkee etujalkoihin
Hivuttaminen
Pään vetäminen ylös / painaminen alas / kääntäminen sivulle
Hännän nostaminen / huiskiminen / pitäminen vinossa
Selän notkistaminen
Selkeät vinoumat / ontumat / askellajirikot

Tässä on listattuna hevosten yleisimpiä askellajivirheitä. Osa virheistä on rakenteellisia, mutta iso osa hankittuja. Osa virheistä on sekä rakenteellisia että hankittuja, molempia.

Varhainen puuttuminen askellajivirheisiin säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, sillä epätasainen kehonkäyttö kuluttaa kehoa epätasaisesti ja sitä kautta rasittaa niveliä, nivelsiteitä ja jänteitä.

Nivel- ja jännevammat ovat kalliita, hevosen käyttöarvoa laskevia vaivoja, jotka pahimmillaan rampauttavat hevosen täysin. Jännevammoilla on usein huono paranemisennuste, toipilasaika on pitkä ja uusiutumisprosentti on suuri. Nivelvaivat ovat pääsääntöisesti pysyviä, eikä ne välttämättä ole enää parannettavissa. Tämän vuoksi ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa.

Kuntoutettavalle hevoselle askellajivirheisiin puuttuminen on ensisijaisen tärkeää.

Ontuva tai kipeä hevonen käyttää kehoaan epätasaisesti, mikä osaltaan johtaa uusiin ontumiin ja uusiin vaivoihin. Oikeaoppinen liikkuminen ylläpitää vammautuneen hevosen hyvinvointia ja mahdollistaa hevoselle suorituskykyä vammautumisen jälkeen.


Liikeratavirheiden korjaaminen vaatii omistajalta sitoutuneisuutta, kärsivällisyyttä ja paneutumista. Prosessi on kuitenkin palkitseva ja kehittävä ja parhaimmillaan sillä saadaan entistä parempia tuloksia ja terve, suorittava ja hyvinvoiva hevonen!


Puutu ajoissa; säästä rahaa, aikaa ja vaivaa!


Ota yhteyttä jo tänään! 
miisa@hevoskoulutus.fi

o5o 464 9585

Videokonsultaatio (ohjeet alapuolella) on maksuton. Paikan päällä tehty tutkimus 45€ /hevonen /kerta (+0,43€/km yli 30km Ikaalisista), jos hevosia on useampia – pyydä tarjous. Teen suppean tutkimuksen aina ensimmäisen hieronnan yhteydessä, sekä tarvittaessa hoitojaksojen aikana.
Voit lähettää videoita suoraan tai tarvittaessa pyytää ohjeita sähköpostitse.

Asutko jossain kauempana, mutta kaipaisit apua tai neuvoa hevosesi liikeratoihin liittyen?

Laita videoita / kuvia Whatsappilla, Facebookin messengerissä tai Google docsilla (tms. pilvipalvelussa) ja voimme yhdessä katsoa läheltäsi sopivan ammattilaisen auttamaan liikeratojen korjaamisessa ja miettiä tarvittavia jatkotoimenpiteitä. Voit lähettää myös sähköpostilla, mutta silloin materiaali olisi hyvä pakata etteivät ne kuormita sähköpostilaatikkoa.
Videot olisi hyvä olla käynnissä ja ravissa, kuvattuna edestä, takaa ja suoraan sivulta. Jos kamerassasi on hidastus-toiminto, ota videot sekä normaalilla nopeudella että hidastettuna. Olisi hyvä saada valokuva hevosesta ja ihan huippua olisi saada kuvat suoraan edestä, takaa ja sivulta.
Videoanalyysi ei luonnollisesti vastaa eikä korvaa paikan päällä tehtyä analyysiä, mutta sen avulla päästään jo pitkälle. Voit lähettää myös ratsastus- tai ajovideoita.