Ylipainoisen hevosen laihdutus – uusi verkkokurssi

Uusi verkkokurssi ylipainoisen hevosen laihdutuksesta on nyt julkaistu. Kurssilla käsitellään laajasti hevosen ylipainoon ja lihavuuteen johtavia syitä sekä laihdutuksen ja hevosen liikunnan ja ruokinnan perusteita laihdutuksen näkökulmasta. Kurssilla on kuuden viikon laihdutusohjelma joka perustuu ratsuhevosen valmennusfysiologian peruskuntokauteen. Ohjelmia on kaksi, toinen lievästi ylipainoisille ja säännöllisesti liikkuville hevosille sekä lihaville ja sairaalloisen lihaville hevosille joilla on huono pohjakunto.

Ylipainoisen hevosen laihdutus

Hevosen ylipaino on yksi pahimmista hevosten terveysongelmista länsimaissa. Jos ongelma olisi helposti ratkaistavissa, talleissamme ja pihatoissamme asustaisi vain hoikkia hevosia ja poneja. Tämä kurssi tarjoaa runsaasti tutkittua ja myös käytännössä koeteltua tietoa ja käytännön ohjeita hevosen laihduttamiseksi. Näitä ohjeita ja kurssin kuuden viikon ohjelmaa seuraamalla lihava hevonen saadaan hoikistumaan terveellisellä tavalla niin, että se saa elää elämäänsä hyvävointisena ja hyväntuulisena – oli sen laji sitten mikä tahansa kilparatsusta eläkeläishevoseen.

Kattava taustatieto lihavuuden syistä ja seurauksista on avartavaa luettavaa myös niille hevosenomistajille, joiden elämässä juuri nyt ei ole lihavaa hevosta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Verkkokurssi hevosen laihduttamisesta
Kurssille pääset tästä linkistä.

Hevosten painonvaihtelu on kausittaista

Nyt keväällä on ehdottomasti paras aika aloittaa hevosen turvallinen laihdutusprojekti. Hevosten paino nousee luonnostaan kesällä kun ravintoa on runsaasti saatavilla, ja kun talvivarastot on kulutettu loppuun niiden paino alkaa keväällä tippumaan kohti normaalia. Tämä kausittainen vaihtelu kannattaa hyödyntää ja jumpata hevonen kesäksi rantakuntoon.

Mistä tiedän onko hevosen lihava tai ylipainoinen?

Tulosta alla oleva lomake ja arvioi kohta kerrallaan hevosesi lihavuuskunto. Eri hevosilla kertyy rasvaa eri tavoin kehoon, toisilla lavoille, toisille niskaan, jollekin lantiolle.

Lihavuuskunnon arviointia kannattaa harjoitella, se ei ole helppoa edes ammattilaisille. Mitä useammalla hevosella pääset harjoittelemaan, sen paremmin erotat mikä on lihasta ja mikä rasvaa.

Hevosen Henneke-pisteiden laskeminen _ MW Hevospalvelut

Henneke lihavuuskunnon laskeminen
Arvioi paljonko hevosellasi on rasvaa ja pisteytä oheisen taulukon mukaisesti. Jos hevosesi kokonaispistemäärä on 6 tai yli se on hieman ylipainoinen, lihava tai sairaalloisen lihava, 4 tai alle se on hoikka, laiha tai sairaalloisen laiha. 5 on normaalipainoinen.

Kurssi on päivitetty, uudistettu ja muuttanut uudelle alustalle 23.5.2021 vaihtaen nimekseen ”Hevosen painonhallinnan verkkokurssi”.

Tervetuloa kurssille tästä linkistä.


Lue lisää:
Hevosten lihavuudesta
Cresty neck -hieno ylälinja vai rasvaa?
Hevosen rungon ja lihaksiston mittaaminen