Harjoituspäiväkirja

Hevosen valmennus

Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen on hauskaa ja oikeilla työvälineillä helppoa!

Harjoituspäiväkirja on tehty työkaluksi juuri tähän, jotta oman ja hevosesi kehityksen seuraaminen olisi mahdollisimman hauskaa ja motivoivaa. Aseta tavoitteita, seuraa, motivoidu ja onnistu.

Yksi päiväkirja, monta käyttötapaa

Harjoituspäiväkirja on suunniteltu kaikille hevosalan lajisuunnille, eli se käy niin ravureille kuin ratsuille. Päiväkirja toimii harrastajalla yhtä hyvin kuin tavoitteellisella kilparatsastajalla.

Tavoitteita voivat olla hevosen harjoitusajan lisääminen, kilometrimäärien kasvattaminen, hevosen lihaskunnon kehittäminen tai vaikka hevosen laihduttaminen. Päiväkirja kannustaa viikottain mittaamaan hevosen kehoa, lihaksia ja lihavuuskuntoa, sekä seuraamaan hevosesi terveyttä jolloin pääset puuttumaan nopeasti jos havaitset jossain näistä muutosta.

Valmennuksen avuksi

Me kaikki harjoittelemme enimmäkseen itsenäisesti, jolloin meillä herää kysymyksiä tai tulee vastaan ongelmia joihin haluaisimme apua. Kirjaa ne päiväkirjaan ja näytä ne valmentajallesi ennen valmennusta, jolloin valmentajan on helpompi räätälöidä harjoitteita sen mukaan mihin koet tarvitsevasi apua.

Kirjaa myös onnistumisesi. Voit vahvistaa heikkouksia mutta myös kehittää vahvuuksia. Vahvuuksien tunnistaminen ja niistä iloitseminen lisää motivaatiota.

Jos harjoitusten kokonaisarvosana alkaa laskea tai tuntuu etteivät arvosanat nouse, palaa välillä niihin harjoituksiin joista saatte onnistumisia saadaksesi lisää motivaatiota. Seuraa myös harjoitusaikojen ja matkojen vaikutusta kokonaisarvosanaan, onko hevosesi ”sprintteri” vai ”kestävyysurheilija”. Voit suunnitella harjoitukset jatkossa sen avulla.

Vinkki 1.

ohjeita harjoituspäiväkirjan käyttöön
Vinkki: käytä eri harjoituksille eri värejä jolloin voit nopeasti selaamalla katsoa millaisia harjoituksia teet hevosesi kanssa eniten. Seuraa myös eri harjoituksien arvosanoja. Voit kirjata ylös asioita mitkä vaikuttivat arvosanaan esim. ”huono keli” tai voit seurata esimerkiksi harjoitusajankohdan vaikutusta arvosanaan: esim. sujuuko harjoitukset paremmin ennen vai jälkeen ruuan. Seuraa myös muutoksia esimerkiksi varusteissa: onko harjoitukset sujuneet paremmin kun olet vaihtanut vaikka kuolaimet jne.

Kehonhuoltajien työkalu

Harjoituspäiväkirjasta löytyy 12 aukeamaa hevosen kehonhuoltoa varten. Näitä voi täyttää eläinlääkärit (tai voit täyttää itse eläinlääkärikäynnin jälkeen), hierojat, fysioterapeutit, osteopaatit, satulansovittajat jne jne jne. Kun kaikki raportit samasta hevosesta on samassa paikassa päästään kehonhuollossa entistä parempiin tuloksiin ja ammattilaisten on helpompi tehdä yhteistyötä hevosesi parhaaksi.

Seuraamalla kehonhuollon merkintöjä sekä omia havaintoja hevosesi kehityksestä opit lisää hevosestasi. Opit huomaamaan millaiset harjoitukset ovat hevosellesi hyödyllisiä, milloin sen varusteiden sopivuus olisi hyvä tarkistaa ja kuinka paljon hevosesi tarvitsee lepoa raskaamman valmennuksen jälkeen.

hevoshieronta raportti
Hevosen kehonhuollon raportit nyt samoissa kansissa. Lisäksi voit merkitä itse eläinlääkärin käynnit. Tämä helpottaa eri ammattilaisten työskentelyä yhdessä hevosesi hyväksi, mutta myös hevosesi fyysisen kehityksen seuraamisessa.

Kehonhuollon lisäksi kengityksille ja kengittäjän kommenteille on oma sivu. Voit merkitä myös kengittäjän havainnot hevosesi kehosta tai kehonhuollon tarpeista, jolloin hieroja tai valmentaja voi auttaa ratkaisemaan mahdollisia kehollisia ongelmia. Osaava kengittäjä hyötyy myös hierojien, eläinlääkäreiden jne. merkinnöistä omassa työssään.

Lääkityskirjanpito

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 21/14 mukaan hevosella tulee olla täydellinen lääkityskirjanpito jota on säilytettävä viisi vuotta. Harjoituspäiväkirjasta löytyy oma aukeama lääkityskirjanpitoa varten. Lisäksi hevoselle määrätyt reseptit sekä klinikoilla annetut lääkelistat on hyvä säilyttää harjoituspäiväkirjan takakannessa olevassa muovitaskussa.

Lisää lääkityskirjanpidosta löydät Hippoksen sivuilta.

Vinkki 2.

Kirjaa viikkonäkymään edellisen kengityksen jälkeen jo tuleva, jolloin muistat varata kengitysajan ajoissa.

Käytä esim. madotuksien kirjaamiseen eri väriä, jolloin näet nopeasti milloin hevonen on madotettu ja koska se olisi hyvä madottaa seuraavan kerran.

Hevosen lihas- ja lihavuuskunnon seuraaminen

Harjoituspäiväkirja on erinomainen apu hevosen laihdutusprojektissa tai lihaskunnon seuraamisessa. Tästä löydät ohjeet hevosen lihavuus- ja lihaskunnon seuraamiseen:

Taulukon Henneke-pisteiden laskemista varten löydät tästä linkistä.

Ohjeet Henneke-pisteiden laskemiseen löydät mm. Hevostietokeskuksen sivuilta joko tästä tai tästä linkistä.

Henneke lihavuuskunnon laskeminen
Arvioi paljonko hevosellasi on rasvaa ja pisteytä oheisen taulukon mukaisesti. Jos hevosesi kokonaispistemäärä on 6 tai yli se on hieman ylipainoinen, lihava tai sairaalloisen lihava, 4 tai alle se on hoikka, laiha tai sairaalloisen laiha. 5 on normaalipainoinen.
Henneke pisteiden laskeminen
Esimerkki pisteiden laskemisesta. Arvioi kohta kerrallaan paljonko hevosellasi on näissä kohdissa rasvaa, pisteytä taulukkoon jonka löydät linkistä ja ohjelma laskee kokonaispistemäärän sekä keskiarvon. 6 tarkoittaa lievästi ylipainoista.

Hevosen painolaskurin löydät tästä linkistä. Tallenna se koneellesi ja voit seurata hevosesi painon kehitystä aina kuuden viikon jaksoissa.

Tee harjoituspäiväkirjastasi sinun näköisesi!

Oman harjoituspäiväkirjasi voit tilata verkkokaupasta tästä linkistä.

Ajan ja matkan seuraamiseen on paljon erilaisia urheilukelloja ja appeja.

Polarin kellot saa yhdistettyä hevosen sykemittariin harrastajille ja ammattilaisille joilla on ”kovat piipussa”. Polarin urheilukellot näyttävät myös keskinopeuden lisäksi nopeuden vaihtelut jolloin voit seurata kuinka paljon olet ravannut tai laukannut harjoituksen aikana.

Kevyemmissä urheilukellomalleissa kannattaa käyttää harjoitusohjelmia joissa matka ja aika mitataan gps:llä jos ratsastus tai ajaminen eivät ole kellossasi valmiina vaihtoehtona.

Sports Tracker on todennäköisesti yksi suosituimmista puhelimiin ladattavista appeista. Ilmainen versio riittää hyvin hevosen liikunnan määrän ja vauhdin mittaamiseen.

Lisää ideoita valmennukseen, harjoituspäiväkirjan täyttämiseen, hevosen kehonkäyttöön sekä kehonhuoltoon saat myös FB ryhmästä Hevosen kehonhuolto / MW Hevospalvelut. Tervetuloa ryhmään.