Uusi kurssi!

Kansikuva verkkokurssi

Iso rutistus on takana ja kurssi on valmis.

Hevosen rakenne. Opas hevosen omistajalle, harrastajalle ja hevosen ostajalle

Kaikki lähtee rakenteesta

Jokaisella hevosella on yksilöllinen rakenne.

”Yksi toimii yhdellä, mutta ei toisella” – lauseen taustalla on hevosen yksilöllinen rakenne. Usein kuulee puhuttavan ”anatomisista poikkeavuuksista”, ne ovat nimenomaan poikkeavuuksia rakenteessa ja kehon mittasuhteissa.

Kehonvälitykset, mittasuhteet on yksi tärkeimmistä ergonomian ja biomekaniikan perusasioista. On pitkää raajaa, lyhyttä raajaa, leveää kaulaa, notkoa selkää. Ja nämä kaikki vaikuttavat eri tavoin liikkeeseen, terveyteen ja ulkonäköön.

Se mihin hevosen rakenne vaikuttaa jokaisella hevosihmisillä joka päivä, kiinnosti aihe tai ei: hevosen varustamiseen!

Kuka ei olisi joskus tuskaillut satulakaupoilla, tai ihmetellyt jotain muuta varustetta ja sen sopivuutta?

Satula
Sepä olisikin jos kaikilla hevosilla olisi samanlainen selkä. Silloin voisi vain kävellä kauppaan ja ostaa sille sellaisen satulan josta tykkää. Tuosta vain.

Kolme rinnan

Olen aina ollut kiinnostunut hevosten erilaisuuksista, yksilöllisyydestä. Kohta vuosikymmen takaperin vietin kevään pellolla, ajaen pääsääntöisesti kolmea hevosta rinnan. Kolme lähes saman kokoista ja näköistä hevosta, samalla koulutuksella. Oli erittäin silmiä avaavaa verrata niiden työskentelyä keskenään. Vierekkäin monta tuntia päivässä antoi mahtavan tilaisuuden tutkia näiden hevosten anatomisia eroja.

Ennen tuota kevättä olin sitä mieltä että kaikesta saa kaikkea. Nyt olen enemmän sitä mieltä että kaikelle on tarkoituksensa, mutta en enää usko että kaikesta tulee kaikkea. Nyt ymmärrän miksi pitkät jalat eivät ole suotuisat pehmeällä pellolla työskentelyyn, miten hevosen ruumiinrakenne vaikuttaa sen kääntymiseen ja ketteryyteen.

Tuo keväinen työrupeama oli aikanaan yksi sysäys lähteä opiskelemaan hevosen biomekaniikkaa. Halusin ymmärtää paremmin mihin hevosen tehokkuus ja tehottomuus perustuu. Vaikka koulut on käyty, oppiminen jatkuu edelleen.

Pala siellä – toinen täällä

Rakenteesta on paljon materiaalia, pääasiassa hevosen jalka-asennoista. Halusin rakentaa kurssin jossa hevosta tarkastellaan enemmän kokonaisuutena, ja jossa painopiste on niissä osissa joista suomenkielistä materiaalia on heikommin saatavilla. Nämä osat ovat taas liikkeen ja tehokkuuden näkökulmasta erittäin suuressa roolissa.

Koska aikanaan itsellä oli vaikeaa saada termeistä kiinni, ja tuntui että termien merkitys vaihteli käyttäjän mukaan, keskityn termien sijaan kertomaan mitä termeillä tarkoitetaan ja miksi ne ovat joko hyviä tai huonoja hevosella. Halusin myös avata miksi termit saattavat vaihdella kertojan mukaan, ja miksi eri ihmiset katsovat eri asioita.

Varoitus

Yksisuuntainen
Oppiminen on kuin yksisuuntainen tie jolla tulee uusia risteyksiä, mutta jolle ei ole päätepistettä.

Tämä on aihe jossa voi kehittyä rajattomasti, jossa ei ole koskaan valmis. Aina tulee vastaan se yksi poikkeus joka vahvistaa säännön… tai kumoaa sen. Ja se jos mikä tekee tästä aiheesta kiehtovan!

Tämä kurssi on rakennettu pohjustukseksi muille sivuston anatomian ja biomekaniikan kursseille sekä valjastuskursseille, nykyisille ja tuleville, mutta se toimii myös sellaisenaan.

Varoitan kuitenkin: koekäyttäjien palautteen mukaan nälkä kasvaa syödessä ja kurssi houkuttaa opiskelemaan lisää. Näin kävi itselleni aikanaan… ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi kurssille. 

 

Verkkokurssi
Hyödynnä tutustumistarjous – voimassa 17.3.2019 saakka! Pääset kurssille tästä linkistä.